Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Myggan struntar i din mobil

Från 2015
Uppdaterad 08.06.2015 10:02.
Midsommarnatt.
Bild: Creative Commons / Susanne Nybergh

Dags för årets första veckoslut på stugan. När försommarskymningen lägger sig hör du deras kännspaka stridsrop. Med ett svagt men argt ylande går myggornas blodtörstiga armé till attack. Hur ser din försvarsstrategi ut?

En mygga.
Bild: YLE

Det går att effektivt skydda sig från myggbett, men långt ifrån alla preparat på marknaden håller myggorna på avstånd. Vissa preparat har ingen effekt alls, visar ett internationellt test som publiceras i tidningen Kuluttaja.

Myggsprayen ”Off! Teho” visade sig vara den överlägset bästa produkten. Testpersonerna som sprayade på sig av ”Off! Teho” klarade sig utan myggbett i över fem timmar trots att de höll handen i en låda med över 200 myggor. ”Off! Teho” är också det billigaste myggmedlet som testades.

Nackdelen är att det aktiva ämnet i sprayen, dietyltoluamid eller DEET, har en stark lukt och kan irritera huden. Dessutom kan ämnet förstöra vattentäta konstfibermaterial på vissa ytterkläder, som exempelvis Gore-Tex.

Nästbäst klarade sig ”Autan Protection plus” med den aktiva ingrediensen ikaridin. Precis som DEET kan ikaridin irritera känslig hud, men har inte en lika stark lukt och skadar inte vattentäta kläder. Ikaridin ger dessutom ett effektivare skydd mot fästingar och bromsar än DEET.

Bland de testade myggbekämpningsmedlen fanns också medel med kemikalierna PMD och luktfria IR3535. De klarade sig betydligt sämre och höll inte myggorna på avstånd så länge som uppgavs på förpackningarna.

Dofter och ljud skrämmer inte myggorna

Den här typen av ”trollkonster” bygger på att någon tror sig ha sett en verkan, men några vattentäta vetenskapliga belägg finns inte

― Anders Albrecht

Vid sidan av de traditionella kemikaliebaserade myggmedlen testades också ett armband insmort med eteriska oljor och två mobilapplikationer som utlovar att skrämma bort myggorna med högfrekventa ljud.

Armbandet ”ParaKito Mosquito Repellent band” utlovade ett skydd mot myggor på 15 dagar, men trots det attackerade myggorna testpersonen inom 10 sekunder. Också mobilapplikationer som "Anti Mosquito - Sonic Repeller" visade sig vara värdelösa.

- Myggbekämpning som bygger på ljud saknar ofta vetenskaplig grund. Frekvenserna är helt tagna ur luften, säger Anders Albrecht, insektforskare och intendent vid Naturhistoriska centralmuseet vid Helsingfors universitet.

Allehanda huskurer ger han inte heller mycket för. På sociala medier sprids för tillfället tipset att sticka nejlikor i en uppskuren limefrukt för att hålla myggen på avstånd.

- Den här typen av ”trollkonster” bygger på att någon tror sig ha sett en verkan, men några vattentäta vetenskapliga belägg finns inte, säger Albrecht.

Slå inte den mygga som suger

Hur myggrik sommaren blir är omöjligt att säga. Förhållandena växlar med väderleken och de lokala variationerna är stora.

- Myggorna förökar sig bäst om det är varmt och vått. Exempelvis i södra Finland har förhållandena varit ideala under de senaste dagarna, säger Anders Albrecht. Att göra prognoser som sträcker sig längre fram än några veckor är ändå vanskligt.

Bild: Jari Flinck

Enligt Anders Albrecht är det bästa skyddet mot myggor tillräckligt tjocka kläder och myggspray på de kroppsdelar som blir exponerade. Om man trots allt blir myggbiten skall man låta myggan suga färdigt.

- Myggan sprutar in ett ämne som förhindrar att blodet koagulerar innan den börjar suga. Om man låter myggan suga färdigt suger den upp det ämnet tillsammans med blodet. Det gör att myggbettet inte blir lika irriterat, säger Albrecht.