Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

IL: Majoriteten redo för 40 timmars arbetsvecka

Från 2015
En kaffekopp bredvid en laptop på ett bord.
Bild: CC0/Luis Llerena

Över hälften av finländarna är redo att förlänga arbetsveckan, visar en undersökning som Iltalehti har låtit göra. Statsminister Juha Sipiläs samhällsfördrag har också ett brett stöd.

Enligt undersökningen som Taloustutkimus har gjort för Iltalehti är 53 procent av folket redo att förlänga arbetsveckan till 40 timmar. 32 procent motsätter sig tanken. Män är mera positiva till idén om mera jobb än kvinnor.

- Det här är lite överraskande, att man är redo att förlänga arbetsveckan. Jag tycker det visar att saken har marknadsförts väl och att den har kommit upp mycket i den offentliga diskussionen, säger Taloustutkimus forskningschef Juho Rahkonen till tidningen.

Statsminister Juha Sipilä
Bildtext Juha Sipiläs planer får stöd
Bild: Str / Lehtikuva

Chefer och borgare redo att jobba mer

Det är speciellt bönder, företagare och personer i chefsposition som är redo att göra längre arbetsveckor. Det beror sannolikt på att folk som tillhör de här grupperna redan jobbar långa dagar.

Ser man till partisympatierna så är det främst Centerns, Samlingspartiets och SFP:s anhängare som är redo att förlänga arbetsveckan.

Bland Socialdemokraterna, Vänsterförbundarna och Sannfinländarna är tongångarna mera kritiska.

Samhällsfördraget får tummen upp

Taloustutkimus frågade också om finländarnas inställning till ett samhällsföredrag. Majoriteten (54 procent) var för det samhällsfördrag som regeringen Sipilä har föreslagit, medan 25 procent var emot det.

Stödet för samhällsfördraget är betydligt strakare bland männen än bland kvinnorna.

Taloustuitkimus undersökning utfördes under onsdagen och torsdagen denna vecka. Sammanlagt svarade 1082 personer på den. felmarginalen är 2,5 procentenheter vardera riktningen.

Diskussion om artikeln