Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SFP skäller ut regeringen

Från 2015
Uppdaterad 08.06.2015 19:52.
Yle Nyheter TV-nytt: Haglund: Regeringen sätter prislapp på invandrare - Spela upp på Arenan

Svenska folkpartiet har inlett partidagen med att grundligt skälla ut regeringen. Partiordförande Carl Haglund ger inte mycket för statsminister Juha Sipilä (C) och hans gäng då det gäller medmänsklighet, jämställdhet, familjepolitik och utbildningspolitik.

Carl Haglund sade än en gång att SFP ska göra det bästa av sin oppositionsställning, och vara ett konstruktivt parti som inte kraxar för kraxandets skull.

Svenska folkpartiets partidag i Pedersöre 6.6.2015
Bildtext Partidagen i Pedersöre.
Bild: Str / Lehtikuva /Aki Paavola

Och i regeringen hade SFP tvingats kompromissa.

- Då jag som morgnarna står och borstar tänderna är jag du med det jag ser i badrumsspegeln. Det skulle jag nog inte vara om vi satt i regering med det gäng Sipilä valt att alliera sig med, sade Haglund.

Anna-Maja Henriksson, Sir Graham Watson och Carl Haglund
Bildtext Anna-Maja Henriksson, Sir Graham Watson och Carl Haglund
Bild: Str / Lehtikuva / Aki Paavola

Timo Soini jättekappvändare

Sannfinländarna fick sig en ordentlig skopa.

- Regeringen har tagit en konstruktiv approach till Grekland. Men vad gör Timo Soini?
Han har gjort en jättekappvändning, den största i Finlands politiska historia, och Sannfinländarna kan nu rösta för stödpaketet till Grekland. Allt det som Sannfinländarna i åratal har kraxat om kastades över en natt över bord då de satte sig i ministerbåset. Hur trovärdigt är det? undrade Haglund.

SFP-ordföranden ironiserade också över Juha Sipiläs löfte om resultatansvar.

- Försöket att få till stånd ett samhällsfördrag blev en total flopp, men inte var det längre tal om ”tulos tai ulos”.

Lämna barnen i fred

Haglund kritiserade nerskärningarna i utbildningen, och också speciellt förslaget att begränsa den subjektiva rätten till barndagvård. Det här undersökte ju den tidigare regeringen redan, och kom till att det inte blir inbesparingar. Däremot nog högre administrativa kostnader.

- Jag kräver att regeringen lämnar våra barn ifred. Det är inte barnen som ska spara, utan det är de vuxna som ska betala notan, säger Haglund.

Carl Haglund säger att han inte är förvånad över att jämställdhetsärendena inte nämns i regeringsprogrammet, med tanke på vilka som har skrivit programmet.

Svenska folkpartiet lovar att i höst presentera en skuggbudget. Där säger partiet bland annat vilka alternativen är till att skära i utbildningen och biståndet.