Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

”Hamlet sade det vackrare” fick årets Antoniapris

Från 2015
Uppdaterad 07.06.2015 12:45.
Olin och Abrahamsson framför Hamlet-föreställningens scenografi.
Bildtext Paul Olin och Harriet Abrahamsson firar i scenografin till Hamlet sade det vackrare.
Bild: Tomas Jansson/YLE

Det finlandssvenska teaterpriset går till Wasa Teater. Sent på lördagskvällen blev det klart att Paul Olins regi av ”Hamlet sade det vackrare”, Olins och Harriet Abrahamssons text om sargade unga själar, får årets Antoniapris.

Det är juryordförande Siw Handroos-Kelekay som under Hangö Teaterträffs traditionella lördagsfest stiger upp på scenen, läser upp de sex prisnominerade produktionerna, och offentliggör juryns val. Ett stort jubel följer, och med fotbollssegergester hoppar regissören Paul Olin fram till scenen tillsammans med pjäsmedförfattaren Harriet Abrahamsson och hela ensemblen.

- Ända sedan 2006 när No Return fick det första Antoniapriset har jag suktat efter det här, jublar Olin när han tar emot Antonia Ringboms specialdesignade priskonstruktion.

- Jag vill tacka så många, men framför allt... ja, det har varit ett otroligt ensemblearbete, tack till teaterchefen Ann-Luise Bertell som kom med idén, och största tacket går förstås till Lagmansgården.

Ann-Luise Bertell
Bildtext Wasa Teaters avgående chef Ann-Luise Bertell.
Bild: Yle/Amanda Bieber

Det var på det idag nedläggningshotade skolhemmet Lagmansgården, det enda svenskspråkiga i sitt slag i Finland,´som Olin och Abrahamsson samlade material till sin pjäs.

- Vi skulle göra en ungdomspjäs och kom överens om att samla material på skolhemmet, berättar Abrahamsson. Och då hade vi en dröm om att de unga samtidigt skulle kunna bearbeta sina erfarenheter. Det gick inte så enkelt som vi hade drömt om, men så gick vi istället in för att göra djupintervjuer, skrev scener utgående från dem, prövade tillsammans med ensemblen, och återvände till Lagmansgården där vi spela upp det vi hade för ungdomarna och kollade om det fungerade, om det såg ut som de själva hade tänkt sej det. Och så gick vi vidare.

Och vad betyder det då att få detta Det finlandssvenska teaterpriset?

- Ja men nog är det ju fint att man får ett uppmärksammande, klart det är så, ler Harriet Abrahamsson brett.

Och Paul Olin:

- Kanske det är barnsligt, men så mycket barn är man ju, att ett erkännande som det här kännns jättebra.

Hamlet sade det vackrare, pjäs
Bildtext Hamlet sade det vackrare
Bild: Yle/Amanda Bieber

Hela ensemblens breda leenden under festkvällen berättade samma sak. Under Hangöfestivalen hade man kvällen innan spelat pjäsen för sista gången - en bättre avslutning på en spelperiod kunde äventyret knappast få.

"Ett socialrealistiskt cirkusäventyr"

Kulturarbetarjuryn, som förutom Siw Handroos-Kelekay bestod av Karl Norrbom, Fia Isaksson och Reidun Manderbacka, presenterade också en prismotivering:

"Hamlet sade det vackrare är ett socialrealistiskt cirkusäventyr i modigt grepp och högt tempo om ungdomar som farit illa. Ett brett samarbete mellan författare, skådespelare och omhändertagna ungdomar som berättat sina historier.”

Föreställningsbild av produktionen Hamlet sade det vackrare
Bild: Frank A Unger

Syftet med Antoniapriset är att lyfta fram betydelsen av konstnärligt mod och mångfald inom svenskspråkig teater i Finland. Sedan priset instiftades 2006 har juryn bestått av olika yrkesgrupper inom teatervärlden.

Priset är uppkallat efter Antonia Ringbom, som var med och grundade Hangö Teaterträff.