Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Det finska modet glittrar!

Från 2015
Uppdaterad 10.06.2015 16:12.
Kulturklipp video: Gunvor Westrén-Dolls syn på dagens finska modescen - Spela upp på Arenan

Det finska modet med Vuokkos klänningar, praktiska skidoveraller och glittrande dresser visas på Designmuseet i Helsingfors. Antologi över finskt mode heter utställningen som visar det lilla landets modepersonligheter.

Den nya modeutställningen förför med 1950-talets styva overaller och klänningar sydda i op-stilens bolltyger. Alla tidsepoker förde in något nytt på den finska modescenen. Kuratorerna har valt ett fräscht sätt att göra det finska modet synligt för oss. Utställningen behandlar ämnet genom nio teman: Folk, Globalisering, Ingenjörstänkande, Millenieskiftet, Modernism, Omvälvning, Uppgång, Vinter och Jämlikhet och jämställdhet.

kvinna i vit dunjacka
Bildtext Tuula Pöyhönens Onni-dunrock, 2010.
Bild: Timo Junttila

Det modernistiska arvet

Arvet från modernismen går som en röd tråd genom hela utställningen. Det finska modet kännetecknas av praktiska lösningar, funktionalitet och användarvänlighet. Dagens modernistiska modeskapare representeras av Irja Leimus grafiska plagg och Samujis fantasifulla estetik.

Det finska modet väcker intresse ute i världen, studerande i branschen lyckas bra i internationella tävlingar och mode väcker debatt.

Suvi Saloniemi och Liisa Jokinen, utställningens kuratorer

Det nya glittret

En av de internationellt kända modeskaparna, Hanna Sarén, gillar glitter. I hennes små väskor figurerar ljusröda, glittriga flamingon och moln. På utställningen finns också nya skapelser av andra designers, som förälskat sig i glittret. En stark kontrast till det ofta praktiska finska modet. Modeskaparen Gunvor Westrén-Doll förhåller sig skeptiskt till fenomenet.

Kulturklipp video: Hanna Saréns glittriga kreationer. - Spela upp på Arenan

Den nya maximalismen

Dagens formspråk påverkas av maximalismen. Dekorationer och folkloristiska detaljer har väckt beundran ute i världen, senast igen i Hyères i Frankrike, där den internationella modescenen tävlade i april. På utställningen visas Sophie Sälekaris moderna pälskappa med drag av folklore. Den väckte stor uppmärksamhet i Frankrike i vår.

Kvinna i röd pälskappa
Bildtext Sophie Sälekaris nya folklore-mode.
Bild: Juha Mustonen Photography

Antologi över finskt mode på Designmuseet i Helsingfors till den 20 september 2015.

Mer om ämnet på Yle Arenan