Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sanningar eller myter: Hatar iranierna judar?

Från 2015
Uppdaterad 10.06.2015 11:07.
5 min

I centrum av Teheran finns en gata som heter Palestinagatan. Vid den ligger en av Teherans största synagogor. Det är torsdagmorgon och klockan är sex. Ett femtiotal män och kvinnor har stigit upp i arla morgonstund för att delta i gudstjänsten.

Manoochehr Behravan kommer hit varje morgon och ofta om eftermiddagarna om han inte har förhinder.

Före den islamiska revolutionen fanns det upp till 100 000 judar i Iran. Idag är de omkring 20 000.

Männen i församlingen följer noggrant med i sina heliga skrifter när rabbinen läser upp veckans Torah-avsnitt. De sitter till höger i synagogan och kvinnorna i en skild del till vänster.

iran
Bildtext Kvinnorna förbereder måltiden

I den vänstra delen finns också ett kök där en del av kvinnorna står och lagar mat. De bjuder på te och frukt. En av medlemmarna i församlingen dog för exakt ett år sedan och till minne av henne blir det en måltid efter gudstjänsten.

Stämningen är avslappnad jämfört med den muslimska fredagsbönen som vi besöker följande dag vid Teherans universitet. Där predikas det politik och församlingen skriker av tradition död åt Israel vid flera tillfällen.

iran

Flera ledare i Iran har öppet svurit att eliminera den israeliska staten från världskartan. Den senaste presidenten Mahmoud Ahmadinejad blev känd för sina hätska uttalanden mot Israel. År 2009 då han nyss blivit återvald till president sade han att att förintelsen är en myt.

För inte så länge sedan svarade landets högsta andlige ledare Ayatollah Khamenei på Twitter på nio frågor om hur och varför Israel borde förgöras.

iran
Bildtext Maanoochehr Behravan

Svenska Yle i Iran

Yle reste till Iran för att ta reda på vilket slags land det är frågan om. Om allt går vägen, kommer Iran att gå mot öppnare tider i sommar.

Till exempel kreditkort fungerar inte i Iran på grund av omvärldens tuffa sanktioner. Men om USA och Iran kommer överens om landets kärnprogram i sommar förändras mycket. Då vill också finländska företag investera i Iran.

I en serie på fyra delar tar vi reda på om de vanliga fördomarna om Iran är sanna.

Manoochehr Behravan skruvar lite på sig då jag frågar hur dylika uttalanden känns för honom som jude.

- Jag tycker förstås inte om att höra dem. Men jag tror att Ahmadinejad menar Israel som stat. Han vill eliminera sionismen. Han har inget emot judar i sig. Det är i alla fall vad jag tror.

Den nuvarande presidenten Hassan Rouhani som hör till de reformvänliga har inte kritiserat Israel i lika fientliga ordalag.

Den uppenbara frågan är ändå om inte judarna i Iran utsätts för diskriminering i en stat vars ledare aldrig missar ett tillfälle att visa sitt hat mot den judiska staten Israel.

I motsats till vad man skulle kunna tro så behandlar regimen oss som vilka andra medborgare som helst, säger Behravan och ler lite irriterat.

Må vara att Iran och Israel har fientliga relationer till varandra men det betyder inte att förhållandena mellan judar och muslimer skulle vara fientliga, säger han för att förtydliga sin syn på judarnas situation i Iran.

iran

En annan av männen som också deltar i morgonens gudstjänst är av annan åsikt. Iransk lagstiftning, baserad på Sharia innehållar många inslag som diskriminerar icke-muslimer, säger han.

Vi blir diskriminerade inom det offentliga förvaltningen. Det är omöjligt för en jude att avancera och få höga positioner. Vi hoppas att det skall ske en förändring på den fronten.

Såväl judarna i Iran som iranierna själva gör en skarp distinktion mellan judendomen och sionismen. Det är så de iranska judarna förklarar sin relativt fredliga samexistens med muslimerna. Låt vara att samma distinktion inte gäller islam. Islam skiljer inte på politik och religion.

Judendomen är en av Irans äldsta religioner

De judiska församlingarna i Iran är av de äldsta i världen. Dess rötter sträcker sig ända tillbaka till den tid då det första templet förstördes i Jerusalem och många judar deporterades till Persien på 700-talet före Kristus. Femtio år senare, då de kunde återvända till Jerusalem, valde en del av dem att stanna i Iran.

Under shahens tid hade Iran goda relationer till Israel, men efter 1979 utsattes de 100 000 judar som fanns kvar för hårda trakasserier. Många flydde till USA och Israel.

Idag finns här den största judiska befolkningen i Mellanöstern utanför Israel. De flesta arabläder är numera helt och hållet tömda på judisk befolkning. I länder som Egypten och Irak där det ännu efter andra världskriget fanns ett hundratal judar finns det idag inte en enda kvar.

Iran judar
Bildtext Antal judar i Mellanöstern

Judarna i Iran är isolerade och har väldigt lite kontakt med andra judar i världen. Om de vill besöka släkt eller vänner i Israel måste de göra det i hemlighet via ett tredje land. Det är förbjudet för iranska medborgare att resa till Israel.

En dröm för mig är att resa till Israel och se alla historiska ställen, säger Behravan men tillägger att det helt enkelt inte är möjligt.

På frågan om han känner sig iransk eller judisk i första hand svarar han att båda identiteterna är viktiga för honom.

- Jag är både iranier och jude. Det går lika lite att skilja åt dem som det går att säga om man älskar mera sin mamma eller pappa, förklarar han. Vi judar är en del av Iran.

iran
Bildtext I Iran bor det över 70 miljoner muslimer. I november skrev landets högsta andlige ledare Ayatollah Khamenei på Twitter svar på nio frågor om hur och varför Israel borde förgöras