Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Aminoff: Hästar ska inte stå i stall som bilar

Från 2015
Uppdaterad 08.06.2015 14:03.
Jessica Aminoff och hästen Cathella
Bildtext Jessica Aminoff och hästen Cathella i Sea Horse Week i Hangö år 2014.
Bild: Susa Laine

Ryttare Jessica Aminoff låter sina hästar beta och umgås med varandra, medan många ställer sina hästar i stallet som bilar. Hon anser också att finländare borde äta mera hästkött.

Jessica Aminoff från Billnäs ridcentrum bytte ut stallet mot studion då hon gästade Sportmåndag (8.6).

På veckoslutet var hon i Finlands hästmecka Ypäjä där hon vann en öppen 130 centimeters klass. Dessutom kom hon på en femte plats i Finn Derby med en häst som inte är en erfaren derbyhäst. Inom hästidrott är derby en bana med naturhinder, allt från stockar till gropar i marken.

Bild: Bubi Asplund

På sommaren har Aminoff fullt upp. Förutom tävlingarna på veckosluten leder hon ridläger för barn och vuxna i Rilax i Bromarv.

Dialog med hästen det viktigaste

Hästidrott är mycket mångsidigt med olika grenar. Det gemensamma i alla grenar är hästen och samarbetet med den.

- Ridning är en redskapssport i alla högsta grad eftersom man är beroende av sin tävlingskompis, det vill säga hästen.

Därför betonar Aminoff kommunikationen med hästen.

- Du måste få hästen att vara på din sida. Den är så stor att det inte går att tvinga den till något. Den ska vilja göra det.

Enligt Aminoff är det inte så svårt att synkronisera tankarna med en häst, speciellt inte om man känt hästen sedan den var ett föl.

- Det gäller att ha ett hundraprocentigt förtroende. Om man har tagit väl hand om hästen så får man dess förtroende.

Häst ingen bil för ett söndagsåk

Grunden till framgång ligger i hur bra hästen är skolad och hur väl den mår, något Aminoff pratar ofta om. Hon vill att hennes hästar får leva ett så normalt och fritt hästliv som möjligt.

- Även om de är värdefulla tävlingshästar så får de vara ute på bete och umgås med varandra. Jag är inte rädd för att de bryter benet. Det finns många som ser hästar som bilar som man ställer i stallet när man inte behöver dem.

Jessica Aminoff/ Billnäs Amorin
Bild: Susa Laine

Sådana hästar kan stå dagar och till och med veckor i stallet.

- Sedan när man tar ut dem till en tävling är de oroliga och har ett beteende som man inte förväntar sig av dem. Då blir man arg på dem, men väldigt sällan är en häst naturligt aggressiv.

En häst har känslor och behov och då man tillser dem är hästen den bästa tävlingskompisen.

- De hästar som mår bra är så ivriga att hoppa att de springer in i hästbilen när man åker på tävlingar.

Fysiskt tungt på hästryggen

Förutom hästen måste också ryttaren vara i toppskick om man vill nå framgång i tävlingar.

- Många tror att ridning handlar om att man bara sitter på hästen och den gör allt jobb. Det lönar sig att prova rida. De som provat på att rida har hittat muskler i sin kropp de inte visste att fanns.

Hästarna har allt, de har massörer och kiropraktiker.

En toppidrottare kan sitta på hästryggen i åtta timmar på en dag. Det kräver mycket uthållighet av både muskler och psyke.

- Det kan vara rätt statiskt, så det är bra att ha en annan gren. Själv är jag lite dålig på det, men ibland joggar jag, säger Aminoff som också sprungit halvmaraton.

Trots att det kräver mycket av idrottaren är det hästen som oftast ligger i fokus.

- Hästarna har allt, de har massörer och kiropraktiker. Man borde nog sätta mer tid på sig själv också.

Handbolls- och fotbollsspelare lider ofta av ledproblem. Det är mycket operationer och knäskålar byts ut. Vid en viss ålder har de mera metall i sig än Terminator. Även ryttare har krämpor.

- Hos hoppryttare kan speciellt knäna orsaka problem. De belastas så hårt. Själv har jag haft lite problem med armarna, speciellt om jag ridit stora och tunga hästar.

Som hobby är ridning hälsofrämjande.

- Man får starka ryggmuskler och det sägs att människor med nack- och ryggont borde rida.

Ferrari mot Opel

Hästuppfödning i Finland är inte helt unikt, men att inhemska hästar blir framgångsrika är mera speciellt. Det är inte alla som föder upp hästarna och rider dem själv.

Med att äta hästkött stöder man efterfrågan i Finland.

- Min häst Billnäs Oliver har varit den mest framgångsrika hästen jag haft. Han har deltagit i internationella tävlingar i den högsta klassen på 150 centimeter. Det ganska sällsynt att finskuppfödda hästar är med i internationella tävlingar.

Det är nu Jessica Aminoff drar paralleller mellan hästar och kanske världens mest kända sportbil, Ferrari.

- Det är lätt att jämföra en Opel och en Ferrari. Samma jämförelse fungerar också i hästvärlden. Själv har jag ridit mest Opelhästar, men jag har kanske plockat fram deras inre Ferrari. Det tror jag man får vara stolt över. Jag tävlar mot många fina och dyra hästar, men kan klara mig minst lika bra som dem.

Även gamla hästar kan tävla

Varje föl som föds kan inte bli en stjärna, men Jessica Aminoff anser att varje föl har potential.

- Man kunde nog få ut mera av hästarna. Det föds några hundra föl varje år i Finland, men många av dem blir hobbyhästar eller "skogshästar". Det skulle gälla att föra ihop hästarna och ryttare.

Hur länge man kan tävla med hästen beror enligt Aminoff på vilket liv hästen haft.

- Har hästen fått leva fritt är de friskare och lever längre. Min häst Eon är en av de mest framgångsrika i Finland och det här blir min tolfte säsong med honom. Han är gammal så jag har försökt spara honom lite, men han är i skick och ska tävla i år igen. Det finns inte många ryttare som tävlat tolv säsonger med samma häst.

Ät mera häst!

Det kan kännas ohövligt och barbariskt att tala om hästkött med en ryttare, men Aminoff tycker finländare borde äta mera hästkött.

- Det är ett problem i Finland. Det gäller att avsluta hästens dagar på ett bra sätt. Det finns inte många slakterier som tar emot hästkött i Finland. Det beror säkert på en låg efterfrågan.

Aminoff uppskattar att ungefär 80 procent av det hästkött som äts i Finland importeras från andra länder, till exempel Argentina.

- Det kan inte vara etiskt på något sätt. Med att äta hästkött stöder man efterfrågan i Finland. Då behöver hästar inte föras till andra länder.

Radio Vega Västnyland

14:29

Diskussion om artikeln