Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Antti köpte "skönhetsmedel" på nätet - förstörde sitt ansikte

Från 2015
Syra till salu på nätet
Bildtext Stora skador i ansiktet till följd av produkten Blue-Belle TCA Acid Peel. En skarpare ansiktsbild finns lägre ned i artikeln.

Den 39-årige helsingforsaren köpte ett medel som skulle ta bort ärr som acne hade förorsakat i ansiktet. Men i stället hamnade han på sjukhus med kraftigt sprickande hud. Han vill nu varna andra för att agera lika dumt som han själv gjorde.

Antti hade tidigare haft acne i ansiktet, och en dag bestämde han sig för att bli av med de ärr som acnen hade förorsakat. Han gick därför in på auktionssajten Ebay och beställde ett medel med 35 procent triklorättiksyra av en säljare i Storbritannien.

- Jag köpte det på Ebay för drygt 20 euro eftersom det inte fanns till salu i Finland. Jag tänkte att det skulle bli billigare än att låta mig behandlas med ett liknande medel hos en privatläkare för 800 euro, säger 39-åringen, som vi har valt att kalla Antti.

Han heter egentligen något annat, men är inte trygg med att synas helt och hållet på bild eller med sitt riktiga namn.

Frätande ämne

Det Antti inte visste var att medlet inte borde ha fått säljas som kosmetika till konsumenter inom EU. Enligt den brittiska läkemedelsmyndigheten har medlet som han köpte entydigt marknadsförts som kosmetika.

Dessutom rekommenderas triklorättiksyra inte för hemmabruk eftersom det har en så stark verkan. Ämnet levereras i glasflaska för att det kan fräta igenom plast.

- Det är frågan om en mycket farlig kemikalieprodukt som inte ska användas som kosmetika eller säljas som sådan, bekräftar Marilla Lahtinen som är gruppchef på säkerhets- och kemikalieverket Tukes.

Bildtext Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet (Fimea) i Helsingfors.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Läkemedelsmyndigheten Fimea säger att det aktuella medlet är ett läkemedel. Åtminstone i Finland.

- Sådana här produkter är listade som läkemedel, och då kan till exempel hudläkare använda dem i sitt jobb enligt deras egna professionella bedömningar, säger ledande inspektör Anne Junttonen.

Enligt Fimea finns det ändå inga läkemedel med triklorättiksyra till salu i vårt land, utan endast så kallade medicinsktekniska produkter med denna syra. I det sammanhanget används den endast för att ta bort vårtor.

Oönskade effekter

triklorättiksyra
Bildtext Närbild på Anttis ansikte.

Några dagar efter att Antti själv applicerade medlet på sitt ansikte enligt de medföljande instruktionerna började huden lukta rejält.

- Jag tänkte att det nog är ett övergående fenomen, men sedan började huden spricka och lossna och det kom blod lite överallt i ansiktet, berättar Antti.

Han blev vettskrämd.

- Jag hade inte väntat mig att det skulle gå så illa, säger Antti, som var rädd att han skulle förlora huden på hela ansiktet.

Han berättar att han såg hemsk ut då han kom till Tölö sjukhus för vård.

- Jag såg värre ut än de värsta skräckmasker man kan se på Halloween. Jag var till och med rädd för mig själv.

"Det värsta jag har sett"

På säkerhets- och kemikalieverket Tukes säger Marilla Lahtinen att Anttis fall är extremt.

- Det ser riktigt fruktansvärt ut, på basis av bilderna. Det är de värsta skador jag har sett att en "kosmetikaprodukt" har orsakat.

Det räckte ändå med tre dagar på sjukhus och närmare tre veckor sjukledighet. Och lyckligtvis lade Antti inte syran nära ögonen. Då skulle han troligen vara blind i dag.

Fortfarande en månad efter syrabehandlingen är han inte återställd. Det gör så ont att han har svårt att sova, han får tills vidare inte röra sig ute i solen, huden känns trång, och de sprickor som syran orsakade kanske inte försvinner helt och hållet.

- Jag var verkligen dum. Jag kunde ha satt mig in i saken ännu bättre. Man ska inte lita blint på det som säljs på nätet, säger Antti nu.

Se upp på nätet

Tuula sario
Bildtext Tuula Sario
Bild: Yle/Carina Bruun

Här får han också medhåll av Konsumentförbundet, och dess ledande jurist Tuula Sario.

- I en webbutik måste man vara minst 10 gånger försiktigare än i en traditionell butik, särskilt om det handlar om produkter man ska äta eller lägga på huden, säger Sario.

Sist och slutligen skulle det ha lönat sig för Antti att låta ett proffs utföra syrabehandlingen.

- Också ekonomiskt skulle det ha varit billigare att betala 800 euro och få ett gott resultat, istället för att göra det sämre själv. Men det är lätt att vara efterklok, konstaterar han själv.

"Lär er av mina misstag"

Antti hoppas nu att andra ska dra lärdom av hans misstag.

- Jag var på riktigt så otroligt skrämd att jag inte vill att någon annan ska hamna i samma situation som jag. En vecka efter behandlingen tittade jag i spegeln och grät, och min mamma grät och var helt i chock.

Antti tillägger att det känns extra bittert när hans vänner och arbetskamrater i efterhand säger att de inte hade märkt att han skulle ha haft ärr av acne i ansiktet.

Ebay skrider till åtgärder

ebay skylt
Bild: EPA / John G. Mabanglo

Auktionssajten Ebay har, liksom andra webbplatser inom EU, en skyldighet att tillhandahålla endast säkra och lagliga produkter. Den aktuella syraprodukten var ändå på måndagen fortfarande till salu på Ebay, i flera exemplar.

När vi uppmärksammar Ebay på det här lovar de att utreda saken. Vid 14-tiden på måndagen försvann sedan annonsen från nätet. Detsamma skedde med flera liknande annonser på webbplatsen.

- Vi vill erbjuda en säker marknad för våra kunder och vi satsar varje år en hel del på det här. Säljare måste följa alla nationella regler och EU-regler och i de fall vi kommer fram till att reglerna inte följs så tar vi bort de aktuella produkterna från vår webbplats, kommenterar Shane Conway, en talesperson vid Ebay i Storbritannien.

Han säger också att företaget nu tittar på alla liknande annonser de visar inom EU för att se till att de tas bort.

tietolisääturvaa
Bildtext Webbplatsen "Tieto lisää turvaa".

Yle Nyheter har kontaktat säljaren med flera frågor, men utan att få svar. Vi ville bland annat veta varför produkten var till salu, vilket ansvar han eller hon tar och om säljaren vet hur riskabel produkten kan vara.

Flera finländska myndigheter har publicerat en webbplats som berättar mer om hur man som konsument kan handla säkert på internet. De sidorna finns tyvärr bara tillgängliga på finska.