Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Fästingar – kan du 5-5-regeln?

Från 2015
Uppdaterad 09.05.2019 06:37.
Fästing som kryper på finger.
Bild: Yle/Filemon von Numers

Hur ska man veta om ett fästingbett behöver kollas upp av en läkare eller inte? Infektionsläkaren Peter Klemets kommer med ett enkelt knep – den så kallade fem-fem-regeln.

– Om man inom fem dygn får ett rodnande utslag som är fem centimeter eller större, så kan man vara rätt så säker på att det rör sig om borrelios – en så kallad erythema migrans-hudinfektion.

Om rodnaden uppstår direkt efter att fästingen har varit framme är det däremot inte ännu ett tecken på fara. Det är vanligt med en rodnad direkt eller inom ett dygn efter bettet, och det beror antagligen bara på en allergisk reaktion eller irritation i huden.

Att sätta smör på fästingen kan leda till att den spyr ut allt sitt mag-tarm-innehåll, inklusive borreliabakterierna.

Vid rodnad efter fem dagar – uppsök läkare

Om fem-fem-regeln däremot uppfylls ska man direkt uppsöka läkare, råder Klemets.

– I det här skedet har man den absolut största nyttan av antibiotikabehandling. Då kan man också förhindra att infektionen sprider sig till övriga delar av kroppen.

Ibland kan rodnaden ändå vara väldigt ljus så att man knappt skiljer dem från huden och kanske inte märker infektionen.

– Då försvinner rodnaden från huden efter ett par veckor. I en del fall tar kroppen hand om infektionen och det blir aldrig någonting, men i andra fall kan man efter ytterligare några veckor eller någon månad få symptom som till exempel ledvärk, huvudvärk, kanske lite feber eller ansiktsförlamning, säger Klemets.

Om man märker av de här symptomen ska man kontakta läkare, som med hjälp av blodprov kan kolla antikropparna och fastställa om det är borrelios. En antibiotikakur på 2-4 veckor räcker oftast för att bota sjukdomen. En obehandlad borrelios kan efter en längre tid leda till kroniska skador i leder, nervsystem, hud och hjärta.

Smörtricket en myt!

Peter Klemets avråder starkt från det gamla husmorsknepet med att sätta smör på fästingen då den bitit sig fast.

– Det här kan leda till att fästingen då spyr ut hela sitt kroppsinnehåll in i huden, inklusive de farliga bakterierna från sitt mag-tarm-system.

Om man tar bort fästingen inom ett dygn efter att den bitit sig fast är det ganska osannolikt att det skett en borrelia-infektion. TBE smittar å sin sida väldigt snabbt, nästan direkt. Vid borrelia krävs däremot en lång kontakt.

– Fästingen filtrerar människans blod genom sin kropp och tar ut de precis ämnen den vill ha ur blodet. Resten skickas tillbaka till människan. Det har visats att det räcker länge innan bakterierna hinner smitta människan, oftast ett eller två dygn, säger Klemets.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.