Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Nu är det koskit i hagen

Från 2015
Programmet är inte längre tillgängligt

I veckans avsnitt av Kontroller låtsas Susanne att hon är en get medan Benny cosplayar som bonde. Ted får soppatorsk och simulatorer diskuteras kring det runda bordet.

Goat Simulator: Goat Z

Kontroller avsnitt 12

Format: PC (testat), Mac, Linux, Android, iOS
Recenserat av Susanne Lindström

Goat Simulator är en humoristisk "simulator" utvecklad av svenska Coffee Stain Studios.

Man spelar som en get i en okänd landsortshåla och ställer till med allsköns improviserat kaos. Nu har det emellertid kommit en ny tilläggsdel vid namn Goat Z som gör simulatorn till lite mer av ett spel. Man måste hitta mat för att överleva och överallt finns zombier som kan döda en. Zombier som man själv smittat.

Vår recensent Susanne uppskattar den här förändringen. Getter må vara jättecharmiga som de är, men att spelet faktiskt bjuder på ett mål och viss utmaning den här gången gör helheten mer engagerande.

Geten kan också bygga vapen av diverse föremål och gå omkring och förvandla människor till lustiga slemhögar. Om det inte redan framgått att det här spelet är en parodi på Day Z så klarnar det senast här. Övriga aktiviteter hittas också på den nya kartan. Vad sägs om en cirkus komplett med elefanter, giraffer och kanoner som geten kan hoppa in i och skjutas ur?

Susanne rekommenderar spelet åt personer som vill ha något roligt att visa upp åt sina kompisar, oavsett om det handlar om verkliga vänner eller påhittade låtsasmänniskor på Youtube. Hon gillar dock inte kontrollen som är för klumpig för att göra vad man vill. Som helhet är spelet inte något som hon skulle få för sig att hänge sig åt på allvar.

Kontroller avsnitt 12

Farming Simulator 15

Kontroller avsnitt 12

Format: PS4 (testat), XBONE, PC, Mac, PS3, XB360
Recenserat av Benny Holmström

Farming Simulator 15 är den senaste bondesimulatorn av schweiziska Giants Sofware.

Spelaren driver en farm och kan tjäna pengar på en rad olika sätt, som att så och tröska eller mjölka kor. Vår recensent Benny suger dock på att tjäna pengar, så det första han gör är att ta en massa lån och köpa en svindyr skogsmaskin.

Att såga ner träd och försöka placera stockarna på en släpvagn är hans klara favoritaktivitet i hela spelet. Den lustiga fysiken är den definitiva höjdpunkten med paketet.

Benny är övertygad om att han spelar som ett spöke. Han kan teleportera sig till varje jordbruksmaskin han äger, och invånarna i Björnholm tycks inte vara medvetna om hans existens. Detta faktum tillsammans med bondelivets oundvikliga enformighet och de eviga skulderna gör att Benny till slut bestämmer sig för att dränka sig i en liten bäck. Bondelivet är inte något för honom.

Benny rekommenderar spelet åt bönder med abstinensbesvär, så att de har något att göra under vinterhalvåret. Spelets otaliga jordbruksmaskiner imponerar med sin detaljrikedom.

Mer om ämnet på Yle Arenan