Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Eurovisionen år 1993

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Irlands Niamh Kavanagh vann Eurovisionen år 1993.
Bildtext Irlands Niamh Kavanagh vann Eurovisionen år 1993.
Bild: EBU

Trots en kvalificeringsomgång tävlade hela 25 länder, bland representanterna fanns Arvingarna och Katri Helena. Irland vann för andra året i rad.

De tre tidigare gångerna Irland stått värd för Eurovisionen hade tävlingen arrangerats i Dublin, men nu valdes den lilla byn Millstreet till värdstad. Byn i sydvästra Irland hade endast 1 500 invånare så arrangerandet av Eurovisionen krävde en hel del förbättring av infrastrukturen i byn.

En "semifinal" introducerades

Europas karta hade ritats om under de senaste åren. Tjugotvå länder fick automatiskt vara med i tävlingen, medan sju länder som aldrig tidigare deltagit fick tävla om de resterande tre platserna.

En kvalificeringsomgång arrangerades i Slovenien och de tre platserna gick till Bosnien och Hercegovina, Kroatien och Slovenien. Utanför blev Estland, Ungern, Rumänien och Slovakien.

Framgång på listorna betydde inget för juryn

Tysklands Münchener Freiheit var det kändaste namnet som det här året deltog i tävlingen. Bandet hade klättrat på de europeiska listorna i slutet av 1980-talet. Bandet fick ändå liksom så många före dem märka att framgång utanför Eurovisionen inte betydde något för jurygrupperna och Viel zu weit kom på artonde plats.

Katri Helena representerade Finland för andra gången. Katson sineen taivaan hade kommit på fjortonde plats år 1979, Tule luo blev på sjuttonde plats. Katri Helena hade på sig en blå klänning och med sig på scenen hade hon Pepe Willberg och Pave Maijanen på dragspel.

Svenskarna hade skickat dansbandet Arvingarna till Irland. Bandet, bestående av fyra killar, var en av förhandsfavoriterna och kom sist och slutligen på en sjunde plats med Eloise, en låt som spelats flitigt av dansband på båda sidorna Bottenviken sedan dess.

Irland Niamh Kavanagh ansågs vara en av förhandsfavoriterna om man frågade irländarna, men medierna i Europa var inte lika säkra på saken eftersom man tänkte att jurygrupperna skulle ge sina poäng till någon annan än värdlandet. Fel hade de.

Irland tog sin femte seger och den andra i rad med balladen In your eyes. Niamh hade jobbat i en bank före tävlingen och sade efter segern upp sig för att satsa på musiken. Någon större framgång fick hon ändå aldrig, men återvände till Eurovisionsscenen år 2010. På andra försöket slutade hon tredje sist.

"Eurovisionens 60 år" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje artikel handlar om ett år i Eurovisionens historia.