Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

”Hela skärgården bör få fiberkabel”

Från 2015
Uppdaterad 09.06.2015 10:46.
Närbild på dator och smarttelefon.
Bildtext Det går snabbare med fiber.
Bild: Yle / Laura Mainiemi

Byar och kommuner kan nu aktivera sig för att bygga ut fibernätet på allvar. Just nu kan man nämligen ansöka om EU-bidrag för snabba dataförbindelser.

Bidraget betalas inte ut till företag utan till föreningar.

- Ett byalag, ett väglag eller till exempel ett fiskelag kan därför ansöka om stöd. Vi vill aktivera folk nu så att det börjar hända saker, säger Johan Skibdahl som är vd vid internetoperatören Skärgårdsnäten Ab.

Mindre projekt kan få pengar via Leader-projektet "I samma båt" medan större satsningar kan få pengar via Närings-, trafik- och miljöcentralen.

Johan Skibdahl
Bildtext Johan Skibdahl (arkivbild).
Bild: Yle/Nora Engström

Under måndagen ordnades ett möte i Nagu där det senaste på bredbandsfronten diskuterades.

Framtiden kräver snabba förbindelser

Enligt Skibdahl kan man utgå ifrån att fiber är det som förmedlar all datatrafik framtiden. Allt mer blir uppkopplat och allt mer sköts på nätet.

- Man pratar i dag om "Internet of things". Det betyder att våra vardagsartiklar som kylskåp eller bilar också blir uppkopplade. Redan nu kommunicerar många apparater med tillverkaren och skickar information om hur de fungerar, säger Skibdahl.

All denna kommunikation slukar bandbredd och enligt Skibdahl är fiberkabel det enda som klarar av den stora mängden data som ska överföras i framtiden.

Person som skriver på en bärbar dator
Bildtext Hur snabb förbindelse vill du ha?
Bild: Yle

Med fiber har man nästan obegränsad kapacitet.

- Mängden data som kan överföras är en petabit per sekund. En petabit är lika med 1000 terabit och en terabit är lika med 1000 gigabit. Det är sådana mängder vi talar om, förklarar Skibdahl.

Alla bör kunna få bredband

Enligt Skibdahl ska tillgången till fiber vara lika naturlig som tillgången till elektricitet är i dag.

- När elen kom, såg lokala aktivister till att elnätet byggdes ut och att elbolag bildades i socknarna. Det som behövs nu är ett fungerade sätt att bygga ut fibernätet, säger Skibdahl.

Enligt Skibdahl har kommuner och myndigheter ännu inte förstått innebörden av att alla borde ha tillgång till fiberkabel - och helst så fort som möjligt.

Snabba förbindelser gör att det också går att locka folk att jobba i skärgården.

I dag kopplar många upp sig via 3G- och 4G-nätet. Räcker inte det?

- Landsbygden klarar sig inte med ett mobilt, trådlöst nät. Det är ett bra komplement men det kommer aldrig att kunna ta över. Du kan kolla facebook eller din e-post med 3G eller 4G, men vill du ha mer än så behövs fiber, säger Skibdahl.

En mast.
Bildtext 3G räcker inte till allt.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Det mobila nätet har också stora begränsningar. På sommaren när deltidsboende och turister samlas i skärgården stockar sig 3G-nätet lätt.

Ibland räcker det med att en Sverigebåt kör förbi holmen för att det mobila nätet ska klappa ihop.

Dyrt - men inte för dyrt

Höga kostnader för fiberkabel skrämmer många. Men enligt Skibdahl ska en fiberanslutning också i framtiden gå att skaffa till ett hushåll för 2000-3000 euro.

- Man bör komma ihåg att om det dras fiber till huset betyder det också en värdeökning för fastigheten, säger Skibdahl.

Fiberkabel grävs i huvudsak ner i marken men då det inte är möjligt kan kabeln dras i luften eller sänkas ner i havet.

Ju längre bort man bor från stamnätet, desto dyrare blir det.

- Kommunen borde understöda ekonomiskt, men jag tror att det också brister i förståelsen hos myndigheter och kommuner. Vi ska inte bara satsa på färjor och broar utan också på snabba dataförbindelser, säger Skibdahl.

9.6.2015 kl. 10.30 Ändelsen byte korrigerad till bit.