Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

För mycket postnummerpolitik i SFP

Från 2015
Uppdaterad 11.06.2015 22:28.
Elli Flén.
Bildtext Elli Flén var för värdeliberal för den österbottniska SFP-kretsen.
Bild: elliflen.com/Patricia Rodas

Nykarlebypolitikern Elli Flén siktade på att bli vald till viceordförande för SFP. Beslutet att kandidera för posten fattade hon efter att Mikaela Björklund i en intervju för Vasabladet strax innan partidagen flaggade för en rad värdekonservativa åsikter.

Björklund stöder inte könsneutrala äktenskap eller kvinnliga präster och hon ser det som besvärligt att tvinga vårdpersonal att utföra aborter mot sin vilja.

Mikaela Björklund
Bildtext I Mikaela Björklund fick SFP en viceordförande från den värdekonservativa falangen.
Bild: Johan Hagström

Elli Fléns värdeliberala linje tilltalade dock inte partidelegaterna och Mikaela Björklund från Närpes valdes till viceordförande vid sidan av Christina Dahlblom från Helsingfors och Nicke Wulff från Åbo .

- Vad finns det att säga. Partidagen har sagt sitt. Jag ställde upp av ideologiska skäl, säger Elli Flén. Klart att man är besviken för att det inte gick vägen. Inte så mycket för min egen del utan snarare för att de åsikter som jag står för kom i skymundan. Det här var en markering som inte jag hade önskat.

Mer värdekonservativt SFP?

Elli Flén är aningen osäker på om SFP:s linje tog en sväng åt det mer värdekonservativa hållet vid valet av Mikaela Björklund till partiets viceordförande. Eller var valet av Björklund ren och skär postnummerpolitik?

Mikaela Björklund kördes nämligen fram som styrelseordförande i Österbottens förbund efter Ulla-Maj Wideroos, men den posten gick till Jocke Strand från Vasa. Då Anna-Maja Henriksson från Jakobstad nyligen valdes till ordförande för Svenska riksdagsgruppen behövdes en synlig position för Sydösterbotten.

Elli Flén ogillar både tanken på en förskjutning åt det värdekonservativa hållet och den så kallade postnummerpolitiken.

- Jag vet inte vad som är mer deprimerande i så fall. Om det var ett tecken på att partidelegaterna vill ha en mer konservativ linje så är jag mycket bekymrad. I så fall har vi en viktig värdedebatt framför oss i partiet. Jag är väl medveten om att vi har tassat som katten kring het gröt kring de här frågorna i Österbotten, säger Flén.

- Det andra alternativet är att det handlade om postnummerpolitik . Då får man istället deppa över att postnummer är viktigare än ideologi. Och till en viss del handlade det nog om det. Jag vet inte riktigt vilket alternativ som är värre.

Postnummerpolitik dominerande inom SFP?

En annan som också kom till korta på grund av postnummerpolitiken var Niklas Mannfolk. Han siktade på att få förnyat förtroende som viceordförande inom SFP. När han på senaste partidag valdes till viceordförande var han bosatt i Åbo. En flytt till Helsingfors resulterade i att han trillade mellan de regionala stolarna.

Niklas Mannolk valdes till SU-ordförande den 29 april 2012.
Bildtext Niklas Mannfolk blev inte återvald som viceordförande av regionalpolitiska skäl.
Bild: Lehtikuva / Markku Ulander

- Jag är förstås besviken att jag inte fick fortsätta. Det var tydligt att partidagen prioriterade den regionala balansen, säger Niklas Mannfolk. Själv är jag lite allergisk mot postlådetänkadet.

Varför det?

- Jag tycker inte att det är presidiets uppgift att göra regionpolitik. Det skall köra en nationell politik.

Mannfolk har ett förflutet som ordförande för Svensk ungdom. Nu blev både SU, som ofta har en mer värdeliberal linje än moderpartiet, och Flén, utanför presidiet.

- Det var ett värdeval av den Österbottniska kretsen. Inte ett värdeval för partiets del. Föstås är det synd att det blev mer konservativt i presidiet än vad det kunde ha blivit, säger Mannfolk med anledning av valet av Mikaela Björklund framom Flén.

Värdedebatt efterlyses

I ett läge där SFP förpassats i opposition för första gången på 36 år tycker Elli Flén att ideologin inte får komma i skymundan av regionalpolitiken.

- Nu skall vi vässa våra argument. Vi har tidigare anklagats för att sitta i knät på statsministern och vara bakbundna av ett regeringsprogram. Nu skall vi köra vårt eget race och tydligt visa var vi står. Därför är ideologin så viktig just nu. Jag efterlyser en livlig värdedebatt inom partiet.

Liberalt, konservativt - eller både och? I veckans Obs debatt möttes SFP:s viceordförande Mikaela Björklund och SU:s förbundsordförande Ida Schauman.

Programmet är inte längre tillgängligt