Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Insjön på Björkö är saltstänkt och djup

Från 2015
Uppdaterad 13.08.2015 13:38.
Insjön på Björkö kom till på 1700-talet till följd av landhöjningen.
Bildtext På de smalaste ställena är det bara några meter mella havet och Insjön. Havsvattenytan ligger något lägre än vattenytan i Insjön.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Endast några meter skiljer åt det salta havsvattnet och Insjön på Björkö i Korpo yttre skärgård. Sjön snörptes av från havet på 1700-talet på grund av landhöjningen.

Naturstigen som går runt Insjön är dryga två kilometer lång. Den snabbfotade går naturstigen på kring en timme, men för en mera noggrann utforskning av naturen lönar det sig att reservera lite mera tid än så. Det finns mycket att titta på längs med stigen och vackra landskap att beundra.

Insjön på Björkö till höger, havet till vänster.
Bildtext Insjön till höger, havet till vänster.
Bild: Yle/Lotta Sundström

För hundra år sedan bodde det kring femton människor på Björkö, för femtio år sedan var tio kvar. Nu har det hunnit gå kring tjugo år sedan de sista fastbosatta lämnade ön. Men sommartid kan det till och med bli trångt om saligheten, naturhamnen i Byviken hör till de populäraste i Skärgårdshavet. Sedan 2005 gästas Björkö också av betande kor varje sommar. Det håller landskapet i skick, vilket också gör det lättare att ta sig fram på ön.

Byviken är en populär naturhamn.
Bildtext Byviken hör till de populäraste naturhamnarna i Skärgårdshavet.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Tack vare de dykningar som utförts i sjön vet man nu också mera om livet under ytan i Insjön. Sjön har bergsbotten med mjukbotten på sina håll. På de grundare områdena finns organiskt material som samlats på bottnen och där finns också lite växtlighet. Men i allmänhet är sjön alltså artfattig, både då det gäller växtlighet och bottendjur. Det finns mygglarver och musslor, några kräftor stötte man också på. Kräftorna har planterats in i något skede.

Insjön på Björkö.
Bildtext Insjöns södra del är upp till 17 meter djup.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Insjön är både näringsfattig och mycket djup. Enligt Katja Bonnevier, koordinator för Skärgårdshavets Biosfärområde, är största delen av sjön mellan fem och tio meter djup men på det djupaste stället är det hela 17 meter till bottnen.

Att Insjön är näringsfattig märks på fiskarna. Abborrarna i sjön är småväxta för sin ålder till följd av den näringsfattiga miljön.

Regelbunden förbindelsebåtstrafik går till Björkö från Kirjais. Mera information om naturstigen och övriga Björkö hittar du här.

Artikeln är rättad kl 11:45. Tidigare stod det att Insjön är störst i Skärgårdshavet, vilket inte stämmer.

Ur Arkivet: Söndagsöppet träffade seglare från Helsingfors och Umeå på Björkö år 1983.

Öar i Gullkronans skärgård - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan