Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

SFP: Öppna daghem i Norsen

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
norsen
Bildtext Eleverna i den sammanslagna högstadieskolan Grundskolan Norsen är för få för att fylla hela skolbyggnaden.

Enligt SFP borde man utreda fler alternativ än två när det gäller vem som ska flytta in i Grundskolan Norsen i Helsingfors tillsammans med högstadieeleverna. Ett alternativ är att öppna ett daghem i skolbyggnaden.

Vi skulle vilja utreda ytterligare alternativ, till exempel det att man skulle inrätta ett daghem i Norsens byggnad.

- Vi skulle vilja utreda ytterligare alternativ, till exempel det att man skulle inrätta ett daghem i Norsens byggnad, säger Björn Månsson, ordförande för SFP:s fullmäktigegrupp och stadsstyrelsens representant i utbildningsnämndens svenska sektion.

Då högstadieeleverna flyttar in i den nyrenoverade skolbyggnaden har man beräknat att eleverna är för få för att fylla hela byggnaden. Samtidigt råder det brist på utrymme i daghem, förskolor och lågstadieskolor och utbildningsverket föreslår två alternativ hur ekvationen skulle kunna lösas.

Tjänstemännen föreslår att man flyttar in antingen Kronohagens lågstadieskola eller sexorna från fem lågstadieskolor till Norsen. I förslaget tar man också ställning till inrättandet av ett daghem i Norsen genom att konstatera att "det inte är ändamålsenligt att i det här skedet av ombyggnadsprojektet starta en sådan utredning".

Det är helt uteslutet att vi skulle gå med på att stänga Kronohagen som skola.

Utbildningsverkets förslag kritiseras

Björn Månsson säger att SFP inte kommer att stöda alternativet att flytta in Kronohagens skola i Norsen.

- Det är helt uteslutet att vi skulle gå med på att stänga Kronohagens skola. Den renoveras nu uttryckligen som en skola och att göra om byggnaden till ett daghem är oacceptabelt. Kronohagen behöver sin skola.

Gällande alternativet att flytta sexorna från Minervaskolan, Cygnaeus lågstadieskola, Drumsö lågstadieskola, Kronohagens lågstadieskola och Brändö lågstadieskola till Norsen är Månsson nyfiken på vad skolorna och föräldrarna anser.

Det är väldigt kortsiktigt att gå in för en lösning som på sin höjd kan fungera några år.

Jannika Enegren, ordförande för direktionen i Cygnaeus lågstadieskola, är kritisk till det här alternativet.

- Om man utgår från elevprognosen som finns i det södra distriktet ser man ganska snabbt att maxkapaciteten överskrids om fem år. Det är väldigt kortsiktigt att gå in för en lösning som på sin höjd kan fungera några år, säger Enegren.

Det som många har lyft fram är att man i stället skulle kunna flytta in andra grupper som är mera mobila, som till exempel förskolorna eller årskurs tio.

Förskola i Norsen ett fjärde alternativ

Också Enegren nämner ett annat alternativ som enligt henne borde utredas.

- Många har lyft fram att man i stället skulle kunna flytta in andra grupper som är mera mobila, som till exempel förskolorna eller årskurs tio.

Enligt Enegren slår man sönder lågstadieskolornas strukturer genom att flytta ut sexorna till en annan skola.

- När det sedan blir för trångt i Norsen så kan man inte längre flytta tillbaka sexorna, för då har skolorna redan fyllts på grund av större årskullar, säger hon.

Nordman nöjd med tjänstemannaförslaget

De Grönas Bernt Nordman, vice ordförande för utbildningsnämndens svenska sektion är nöjd med tjänstemännens alternativ men vill gärna höra vad direktionerna har att säga.

- Tjänstemännen sitter inte med alla svar. Det kan också mycket väl komma spännande förslag från direktionerna och föräldrarna och det är just därför vi har en remissrunda, säger Nordman.

Utbildningsnämndens svenska sektion ska behandla tjänstemännens förslag på torsdag och därefter ska skolorna komma med utlåtanden i ärendet.