Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ryskfinsk landslagsdoldis: ”Jag är finländare på planen”

Från 2015
Uppdaterad 08.06.2015 23:20.
Programmet är inte längre tillgängligt

Inte ens Finlands chefstränare Mixu Paatelainen har sett Boris Rotenberg spela fotboll på ort och ställe. Trots det gör sig nu 29-åringen från den kända ryskfinska släkten redo för landslagsdebut.

Släkten Rotenberg är inte direkt i första hand känd från fotbollsplanerna. Pappa Boris Rotenberg är en businessman som listades bland Ryssland hundra rikaste människor av Forbes år 2010.

Pappa Boris anses höra till sin gamla judokompis, president Vladimir Putins bekantskapskrets och styr fotbollsklubben Dynamo Moskva, medan hans bror Arkadij Rotenberg basar över hockeyn i samma förening.

Fotbolls-Boris storebror Roman Rotenberg är i sin tur bland annat delägare till ishockeyklubben Jokerit.

Boris Rotenberg, Dynamo Moskva, våren 2015.
Bildtext Boris Rotenbergs klubb Dynamo Moskva slutade fyra i den ryska ligan.

– Jag är född i S:t Petersburg och är ryss, men jag har också rötter i Finland genom min finländska farfar, berättar Boris Rotenberg till Yle Sporten.

Rotenberg, 29, bodde i Finland mellan åren 1991 och 2004, och fick sin fotbollsuppfostran i Helsingfors. Han spelade också juniorlandskamper i de blåvita färgerna och gör sig nu redo för en seniordebut.

– Det allra viktigaste som människor måste få höra är att jag är finländare när jag drar på mig Finlands tröja och springer ut på planen. Jag ser det som en rikedom att ha två hemland.

– Man måste göra val här i livet och fotbollsmässigt lyder mitt val nu att jag är finländare.

Paatelainen har aldrig sett nykomlingen live

Boris Rotenberg är en doldis för de flesta i Finland – inte ens chefstränaren Mixu Paatelainen har sett honom spela på ort och ställe.

– Han har fått spela regelbundet i en stor klubb och förtjänade chansen. Jag har pratat med många som följt med honom från närhåll och han verkar vara en reko typ, motiverade Paatelainen sitt beslut.

Det enda Paatelainen avslöjade om startelvan i träningsmatchen mot Estland på tisdag är att Niki Mäenpää vaktar Finlands mål samt att spelare som lirade på söndagen i regel vilar. Det ökar på högerbacken Rotenbergs chanser till speltid.

Mixu Paatelainen, 2015.
Bildtext Mixu Paatelainen lovar inte Rotenberg speltid.

– Jag är väldigt tacksam över att tränaren gav mig chansen att komma med. Det har varit en dröm sedan jag var liten pojke, säger Rotenberg.

– Mitt självförtroende är högt och jag tror starkt att jag kan hjälpa laget, och om jag får chansen lovar jag ge 200 procent. Jag har aldrig varit någon teknisk spelare, men jag gör allting för att den egna buren hålls ren.

”Jag har väntat på det här i tio år”

Dynamo Moskva slutade fyra i den ryska ligan den gångna säsongen, som innebar ett litet genombrott för Boris Rotenberg som gjorde sitt fjärde år i klubben.

Tidigare år har han varit utlånad en hel del och också denna säsong inleddes på bänken, men mot slutet av säsongen slog han sig in i Dynamos startelva med namn som Mathieu Valbuena, Jurij Zjirkov, Christopher Samba och Kevin Kuranyi.

– Det är stentuff tävling om speltid i Dynamo. Nästan alla är landslagsspelare och jag har lämnat några stora namn bakom mig. Jag fick chansen mot ett par storlag och tydligen gillade tränaren vad han såg.

På en landslagskallelse har Rotenberg gått och väntat en god stund.

– Säkert i tio år, svarar Rotenberg. Det är tio år sedan jag lämnade Finland och många har aldrig riktigt trott på mig, men jag har alltid trott hårt på mig själv.

– Väldigt länge tog det, men jag är jätteglad över att allt arbete jag gjort nu noteras. Något måste man ha gjort rätt.

Finland genrepar inför lördagens EM-kvalmatch mot Ungern genom att möta Estland i Åbo på tisdag. Matchen visas direkt i TV2 och på Arenan med start klockan 18.55.