Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Palin: Gör ny specialrevision av byggnadstillsynen

Från 2015
Uppdaterad 09.06.2015 07:06.
Takstolar
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Sannfinländaren Petri Palin lämnade in en motion om byggnadstillsynen i Raseborg då fullmäktige möttes. Palin vill att det görs en ny specialrevision.

Staden lät göra en specialrevision på grund av de problem som finns inom byggnadstillsynen. Företaget som gjorde revisionen hade en ekonomisk koppling till Raseborgs stad och var inte objektiv, anser Palin.

Han föreslår tre alternativ i sin motion. Han vill att fullmäktige får rapporten om specialrevisionen. Palin anser att byggarna ska höras och att det görs en helt ny specialrevision utan kopplingar till staden.

Man skulle granska också den juridiska validiteten i den nya revisionen.

BDO Bolagsrevision Ab började med specialrevisionen i februari och den presenterades för stadsstyrelsen den 13 april.

Sannfinländarnas Petri Palin leder partiet i Raseborg.
Bildtext Petri Palin.
Bild: YLE/Petra Thilman

"Andan är inte bättre"

Ulf Heimberg (SDP) ansåg på fullmäktigemötet att byggnadstillsynen fungerade bra i Ekenäs, men det uppstod problem då Raseborg grundades.

- Det talades om personalbrist, det ordnades krismöten och allt fler röster höjdes omt att servicen inte fungerade. En del saker har förbättrats, men andan har inte blivit bättre.

Heimberg önskade också att byggarna ska komma till fullmäktige och berätta om sina erfarenheter.

Heimberg tyckte att Palins förslag är bra.

Ulf Heimberg
Bildtext Ulf Heimberg.

Peter Björklöf (FKP) påminde om att han också har lämnat in en motion i ärendet tidigare i våras. Han önskar ett svar på den.

- Under sommaren skulle det finnas möjlighet att komma igång med förändringar, att det som sopats under mattan kunde lyftas fram så att inte den nya stadsdirektören måste börja med att reda upp det.

Peter Björklöf
Bildtext Peter Björklöf.
Bild: Yle/ Maria Wasström

Fullmäktige har valt revisorerna

Fullmäktiges ordförande, Thomas Blomqvist (SFP), sade att man kan ordna ett möte mellan byggarna och ledamöterna, men inte under ett regelrätt fullmäktigemöte.

Blomqvist ville inte ta ställning till innehållet i revisionen.

Riksdagsman Thomas Blomqvist (SFP)
Bildtext Thomas Blomqvist.
Bild: YLE

Han försvarade valet av BDO Bolagsrevision Ab som granskat byggnadstillsynen. Det är ett bolag som används för hela staden och är valt av fullmäktige.

- Om det finns problem med objektiviteten så måste man reda ut det och ta till strängare åtgärder. Jag har inga orsaker att misstänka detta.

Inga större olagligheter i byggnadstillsynen i Raseborg
Raseborg försöker tysta ner oss

Radio Vega Västnyland

0:56

Radio Vega Västnyland

0:22

Diskussion om artikeln