Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

19 skyddshem får statlig finansiering

Från 2015
Uppdaterad 09.06.2015 15:32.
barn i matstol med förälder bredvid
Bild: Yle

Nu har 19 skyddshem valts ut som får statlig finansiering. Två av dem är Vasa mödra- och skyddshem och Karleby mödra- och skyddshem.

Vid årsskiftet tog staten över finansieringen av skyddshemmen. Institutet för hälsa- och välfärd (THL) fick i uppgift att fördela 11,3 miljoner euro bland skyddshemmen.

25 skyddshem lämnade in ansökan men bara 24 uppfyllde ansökningskriterierna varav 19 får statlig finansiering. De 19 utvalda har tillsammans 114 familjeplatser.

- Processen var mycket arbetsdryg och svår. Alla ansökningar som behandlades var redan sådana som hade igång skyddshemsverksamheten. Vi utgick utifrån de kriterier som lagen säger, säger utvecklingschef Helena Evalds på THL.

Svårt att få pengarna att räcka till

I slutet av april sa utvecklingschef Evalds till Yle Österbotten att det skulle bli svårt att få pengarna att räcka till. De 25 ansökningar som kom in låg sammanlagt på mer än 11,3 miljoner euro.

Därför hann man bli lite orolig på Vasa mödra- och skyddshem.

- Vi hann fundera hur det skulle gå när det kom så många ansökningar. Men o andra sidan har vi ett sådant geografiskt läge och tvåspråkig service att vi var ganska säkra ändå. Det känns otroligt bra, säger ordförande Marjatta Kiviranta på Vasa mödra- och skyddshem.

Lagändringen för skyddshemmen godkändes först i slutet av fjolåret och trädde i kraft redan vid årsskiftet, därför har finansieringsbeskeden dröjt från THL.

Det första halvåret av 2015 stod därför kommunerna fortfarande för finansieringen av skyddshemmen.

Staten ska ersätta kommunerna för att de fått stå för notan det första halvåret. Den ersättningen ska komma från de samma 11,3 miljonerna som THL nu tagit pengar från till skyddshemmen.

- Först i augusti får vi fakturorna från kommunerna. Det har varit otroligt svårt att räkna hur mycket vi ska spara för att det ska räcka till kommunernas fakturor, säger Evalds.

De 19 skyddshemmen är:
Södra Karelens social- och hälsovårdsdistrikt
Folkhälsan Syd Ab
Joensuu stad, social och hälsovårdscenter
Mellersta Finlands mödra- och skyddshem
Karleby mödra- och skyddshem
Kotka stad
Kuopio stad
Lahtis mödra- och skyddshem
Lapplands mödra- och skyddshem
S:t Michel stad
Monika Naiset liitto ry
Uleåborg mödra- och skyddshem
Borgå stad
Huvudstadens skyddshem
Brahestads mödra- och skyddshem
Tammerfors mödra- och skyddshem
Åbo mödra- och skyddshem
Vasa mödra- och skyddshem
Vanda skyddshem