Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"Lika mycket bakterier i skägg som i toaletten"

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Vi har valt ut saker som bäraren tycker om: skrivmaskiner och poesi.
Bildtext Mycket kan fastna i skägget. Skägget på bilden har dock inget med innehållet i artikeln att göra.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Skägg är trendigt. Och många är försöken att haka på trenden och skapa uppmärksamhet. Radiostationen KOAT i Albuquerque i New Mexico tog saken i egna händer och testade bakteriehalten i skägg från ett antal män.

En handfull "modiga män" lät radiostationens reporter dra en bommullstops genom skägget, ungefär som man gör ett dna-test. Allt dokumenteras på stationens videoklipp.

Samma som i avföring

De skäggade bommullstopsen lämnades in på ett laboratorium för undersökning. Laboratoriets mikrobiolog John Golobic, som enligt egen utsago är van vid det mesta hickade till när han såg testresultaten. Förutom en massa vardagliga bakterier fanns där också bakterier som man vanligtvis skulle hitta i en toalett:

- Det är sådana som finns i avföring, citeras John Golobic.

Han lägger därefter vidare ut texten om att man borde rengöra skägget ordentligt, tvätta händerna ofta och se till att hålla händerna borta från ansiktet.

Artikeln avrundas med att man låter samme Golobic säga att om de här bakterierna hade påträffats i dricksvatten skulle hela stadens vattenförsörjning stängas ner för desinfektion.

Även Jake Gyllenhaal har det

Så långt KOAT:s artikel. Den har delats och kommenterats vida på hela planeten och visar tydligt på de sociala mediernas makt - helt oavsett om det som skrivs är sant eller inte. Rubriken om skägget och toaletten är helt enkelt mycket lockande.

Den brittiska tidningen Daily Mail hakar på och basunerar ut rubriken "Är hipsterskägg ohygieniska?" Efter porträttbilder på skäggprydda sjärnor, Jake Gyllenhaal nämnd, Ben Affleck inte glömd och fler andra kommer en hårvårdsspecialist till tals som målar upp en äcklig bild av hur snuva vid förkylning och matrester fastnar i skägget och ger en grogrund för allehanda otrevligheter. Det förklaras med att skäggstrån är mer krusade än andra hårstrån och därför fastnar mer i dem än annorstädes.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Bakterierna kan både spridas till andra och orsaka hudutslag hos skäggbäraren, heter det. Just när vi börjar må riktigt illa kommer som tur är en professor i bakterieologi till tals som tonar ned riskerna: Det är precis samma bakterier som vi alla har överallt på huden och inte ett dugg farliga.

Bakteriespridare

Med tysk grundlighet reder tyska Der Spiegel ut skäggriskerna och friar skägget från alla anklagelser om att vara en bakteriespridare.

Ett flertal undersökningar citeras enligt vilka alla av det tusental bakterier som kan finnas på huden också kan hittas i skägget. Dit hör också de colibakterierna som sannolikt gav upphov till jämförelsen med toalettstolen i den amerikanska radiostationens artikel. Men, vet Der Spiegel att berätta, colibakterier är inte det samma som avföring.

Sist men inte minst får vi veta att det ställe på kroppen där koncentrationen av bakterier är störst inte alls är skägget utan underarmen.