Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Källman får inte A-laget till sina avskedsmatcher

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Programmet är inte längre tillgängligt

Finland avslutar EM-kvalet den här veckan och samtidigt slutar Mikael Källmans tid som chefstränare för landslaget. Det var nära att en gammal bekant skulle göra comeback men istället måste Finland klara sig utan flera nyckelspelare, igen.

Det var många som hoppades på att Jac Karlsson efter en paus på två år skulle återvända till landslagstruppen den här veckan. Ett nyfött barn i familjen Karlsson såg ändå till att en eventuell comeback skjuts framåt.

Då skadade Leo Ojala, Oscar Kihlstedt och Andreas Rönnberg också lämnat återbud finner sig Mikael Källman åter igen i situationen där han inte får det bästa möjliga laget med sig då det vankas landskamper.

– Om man nu inte har det kompletta laget på benen än en gång och man möter två topp-fem lag i världen så det säger väl sig självt vad vi kan förvänta oss, suckar Källman inför matcherna mot Tyskland och Spanien.

Källman som lotsat landslaget i ganska jämnt sex år vill ändå gå in i matcherna med en positiv inställning.

– Vi vill njuta av varje minut och spela bra. Ta ut det mesta ut varje situation och få ett så bra resultat som möjligt. Men att spekulera om vinster mot sådana här länder så är nog ganska utopiskt.

Trots att det redan är klar att Finland slutar sist i sin kvalgrupp kan de ännu med en tillräckligt förmånlig målskillnad säkra sin plats även till nästa kval.

– Jag skulle vilja avsluta med två hyggliga resultat som skulle räcka till att Finland hålls kvar i det här skedet även i nästa kval.

Nöjd med sin tid i landslaget

Två matcher återstår alltså av Mikael Källmans tid som chefstränare för handbollslandslaget. Enligt mannen själv är det ändå inte något som han går omkring och grubblar över.

– Inte tänker jag på det något alls.

– Jag har trivts ypperligt bra med att jobba med det här unga laget. Vi har presterat riktigt bra enligt min åsikt. Målsättning då jag kom till landslaget var ju att komma till det här riktiga kvalet, plus att komma till playoffskedet i VM-kvalet, vilket inte var så långt ifrån. Men att ha klått Rumänien och nått så här långt är en riktigt stor grej.

I sina fyra EM-kvalmatcher har Finland inte lyckats få upp poängkontot, men har stått för en bra fight i varje match, speciellt i hemmamatchen mot Spanien.

– Resultaten i kvalet värmer också. Trots att det blivit idel förluster så spelmässigt är jag väldigt nöjd.

Avsaknaden av en vänsterhänt skytt har under de senaste åren varit en återkommande oro i landslaget, men med tanke på det material som Källman haft till sitt förfogande är han glad med vad han åstadkommit.

– Vi har säkert det yngsta landslaget i världen och ändå har vi presterat ganska bra. Vi har en rätt så bra, stor och rörlig spelbok. Det passar ypperligt för den nästa landslagstränaren att fortsätta med vad vi hållit på med, utveckla det vidare och ta nästa steg.