Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland-Tyskland LIVE – målskillnaden avgör för handbollsherrarna

Från 2015
Uppdaterad 10.06.2015 20:03.
Finland förlorade mot Tyskland i EM-kvalets öppningsmatch.
Bildtext Finland får inte förlora med tolv mål en andra gång mot Tyskland.
Bild: EPA/Bernd Thissen

Finland ligger på noll poäng i EM-kvalet i handboll. Viktigast i de avslutande matcherna är ändå att undvika en risbastu mot Tyskland och Spanien. Se matchen här.

Finland hade inte Fru Fortuna på sin sida då EM-kvalgrupperna lottades 11 april 2014. Att hamna i samma kvalgrupp som Spanien. Tyskland och Österrike fick redan då tränaren Mikael Källman att riva sig i håret.

Efter att kvalmotståndarna var lottade påpekade landslagstränaren Källman att det är viktigast att inte vara en av de tre sämsta gruppfyrorna.

Nu har största delen av lagen två matcher kvar att spela och Finland har fortsättningsvis möjligheten att behålla sin plats i det egentliga EM-kvalet.

Lagen är uppdelade i sju grupper med fyra lag och de tre sämsta gruppfyrorna måste i april 2016 spela ett tudelat playoffkval för att ens ta sig till EM-kvalet mot slutturneringen 2018 i Kroatien.

Finland kämpar närmast med Turkiet, Slovakien, Israel, Ukraina och Schweiz för att undvika ytterligare två kvalmatcher.

Så här ser läget ut för de inblandade lagen just nu:

Finland
Fyra matcher och fyra förluster är Finlands saldo. Målskillnaden visar -29. Finland avslutar med att möta Tyskland som är på andra plats i Vanda och gruppettan Spanien på lördag i Logrono.

Turkiet
Laget ligger sist i grupp 1 med noll poäng. Lagets målskillnad är -36. Turkarna möter ännu grupptvåan Norge hemma och gruppettan Kroatien borta.

Slovakien
Laget har inte ännu öppnat poängkontot i grupp 3 och målskillnaden är -24. I de två sista matcherna väntar grupptvåan Slovenien hemma och gruppledarna Sverige borta.

Israel
Laget har noll poäng och en målskillnad som visar -30 i grupp 4. Det lär inte heller bli några poäng mot grupptvåan Island hemma eller grupptrean Serbien borta.

Ukraina
Laget har bara spelat tre matcher i grupp 5 som resulterat i tre förluster och en målskillnad på -29. Ukraina möter ännu två gånger grupptrean Ryssland i Minsk och avslutar med en bortamatch mot gruppettan Ungern.

Schweiz
I grupp 6 har laget förlorat alla fyra matcher med en målskillnad på -24. Schweiz möter ännu Makedonien som är trea i gruppen på hemmaplan och Frankrike som toppar gruppen borta.

Hur kommer det att gå:

Turkiet (-36) och Israel (-30) kommer att få stora problem med att undvika en av de tre jumboplatserna och playoffkvalet våren 2016. Finlands hopp står till att Ukraina (-29) som har tre matcher kvar avslutar kvalet med en sämre målskillnad än Finland (-29). Undertecknad tippar att Finlands chanser till att behålla sin plats i det egentliga EM-kvalet är circa 40 procent.

I playoffkvalet kommer motståndarna högst antagligen att vara Estland, Rumänien och Grekland.

Programmet är inte längre tillgängligt