Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Intern blockstrid om TTIP: EU skjuter upp omröstning

Från 2015
Uppdaterad 15.06.2015 10:29.
TTIP-demonstration i Helsingfors hösten 2014
Bildtext TTIP-demonstration i Helsingfors hösten 2014

En politisk fejd pågår inom EU-parlamentets näststörsta block S&D (Progressive Alliance of Socialists & Democrats).

Tvisten gäller investeringsskyddet och tvistlösningsmekanismen ISDS (Investor State Dispute Settlement (ISDS) i det planerade handelsavtalet TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership). EU-parlamentet skulle rösta om TTIP på onsdag, men på tisdag beslöt parlamentet att skicka tillbaka förslaget till frihandelsavtal till utskottsbehandling.

Två fraktioner inom S&D har misslyckats med att komma överens om hur starkt man ska opponera sig mot den kontroversiella klausul som innebär att utländska investerare ska kunna stämma nationella regeringar och kräva finansiell kompensation om lagstiftningen i ett enskilt land kan utgöra risker för företagens investeringar.

Under de senaste månaderna har EU-kommissionen tvingats ändra på sin inställning till investeringsskyddet, efter påtryckning från EU-parlamentet.

Lösningsmodell förkastades

En redan godkänd idé om en så kallad permanent lösning för att lösa tvister mellan investerare och stater stöter nu på motstånd trots att texten nyligen godkändes.

Nu vill S&D-gruppen ha ändringar i texten. Oenigheter råder eftersom man är på det oklara med huruvida man ska följa en hård linje mot ISDS eller om man kan gå med på kompromisser med de konservativa partierna.

Resolutionen om TTIP anses behöva ett stöd med en stabil majoritet i EU-parlamentet för att ha avsedd effekt. Den splittring som nu råder inom S&D kan resultera i ett vacklande stöd och hela resolutionen kan misslyckas.

EU-kommissionen behöver EU-parlamentets stöd eftersom ett slutgiltigt avtal måste ha EU-parlamentets välsignelse.

ISDS-problemet kan väcka ilska i USA

Också förhandlingarna mellan EU och USA har blivit mer komplicerade i fråga om ISDS. I USA är man vad vid att i handelsavtal ingår klausuler om att företag kan stämma myndigheter vid ett skiljedomsförfarande i stället för att tillämpa nationella domstolar i syfte att få skadestånd och ersättningar.

Om ISDS stöter på totalt motstånd i EU kommer USA att reagera med ilska. USA vill ha med investeringsskyddet ISDS eftersom man ser dylika klausuler som självklara medel för att skydda investeringar.

TTIP har stötts och blötts

Syftet med TTIP-avtalet sägs vara att skapa världens största frihandelsområde.

Om TTIP-avtalet genomförs kommer det att påverka 800 miljoner människor i Europa och USA, och ungefär två tredjedelar av de rikaste länderna i världen. Målet är att underlätta export, import och investeringar på en transnationell marknad.

TTIP har stött på mycket kritik. Kritikerna befarar att tvistelösningsmekanismen inom TTIP inte blir tillräckligt genomskinlig.

Vidare efterlyses regler som ser till att ett investeringsskydd inte inkräktar på staters demokratiska beslutsfattande eller fackliga rättigheter.

Det finns också risk för att företag stämmer stater för demokratiskt fattade beslut om till exempel viktiga bestämmelser om livsmedelssäkerhet och kemikalieanvändning. Investeringsskyddet befaras också kunna hämma staters förmåga att stifta nya lagar.

I veckans Obs debatt diskuterade EU-parlamentarikerna Miapetra Kumpula-Natri (SDP) och Nils Torvalds (SFP) samt universitetsläraren i juridik Martin Björklund det senaste kring förhandlingarna om TTIP. Se debatten i sin helhet på Yle Arenan!