Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Uppgiven Mixu: Vi är helt enkelt inte tillräckligt bra

Från 2015
Uppdaterad 09.06.2015 23:13.
Mixu Paatelainen, juni 2015.
Bildtext Mixu Paatelainen var ingen glad man efter förlusten.

Det var en väldigt frustrerad och besviken Mixu Paatelainen som sammanfattade Finlands förlust mot Estland på tisdagskvällen. Han kallade öppningsmålet ett skämt och sade att Finland spelade skakande dåligt.

Finlands fotbollslandslags genrep inför lördagens EM-kvalmatch mot Ungern var rent utsagt bedrövlig. Estland vann med 2-0 i Åbo och hemmalaget skapade ytterst få kvalificerade målchanser.

– Vi var skakande dåliga. Prestationen var usel, resultatet dåligt och då är all kritik som kommer in fullt befogad. Låt höra bara, konstaterade Paatelainen.

– Jag sade åt spelarna att det inte är något fel på deras attityd eller vilja – vi är helt enkelt inte tillräckligt bra. Det är en rå kommentar, men så är det.

– Förstås är jag alltid orolig när vi förlorar, jag är alltid orolig när vi spelar dåligt och är ineffektiva och när vi släpper in sådana här skämtmål. Vi måste helt enkelt bättra på, det finns inga andra alternativ.

"Bedrövliga över hela linjen"

Skämtmålet Paatelainen pratar om är öppningsmålet där keepern Niki Mäenpää släppte in Ats Purjes skott från snäv vinkel. Mäenpää tog efteråt bakslaget ”110-procentigt” på sitt eget konto.

– Det var ett fullständigt skämt, kanske vi borde träna på skott från nollvinkel? Det andra målet kom på ett inlägg som vi är usla på att försvara. Vi tränar och tränar och så sker det här. Det är väldigt alarmerande att vi är såhär dåliga helt på grundsaker.

– Niki var inte den enda som gjorde stora misstag. Jag vill inte hänga ut enskilda spelare efter en sådan här insats, man måste helt enkelt konstatera att vi var bedrövliga över hela linjen.

Finland höll i mycket boll men hade oerhört svårt att komma till mållägen och Estlands målvakt Sergei Pareiko hade en rätt enkel dag på jobbet.

– Bollkontroll har ingen betydelse om du inte vinner, säger Paatelainen. Hellre håller vi i bollen tio procent och vinner, lite som Estland gjorde idag.

Allting måste bli bättre

På lördag väntar Ungern i EM-kvalet och Finland måste vinna för att hålla drömmen om EM vid liv. Men med en prestation som dagens blir det mycket svårt att besegrade ungrarna, medger även Paatelainen.

– Vi dyker ganska djupt just nu. Vi måste fundera vem som spelar, vilket system vi använder, om vi vill anfalla eller försvara, och så vidare. Men en sak är klar i mitt huvud: Vad taktiken än är ska vi vinna matchen.

– Vi har spelare som i sina bästa dagar kan vinna matcher, men då insatsen är av den här klassen är vi chanslösa. Vi vet att Ungern har mer klass än Estland, så uppgiften blir besvärlig.

Finland – Ungern på Olympiastadion i Helsingfors på lördag klockan 19.00. Yle visar matchen direkt med svenskt referat.