Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FT: Stubb kan få leda Eurogruppen

Från 2015
Uppdaterad 10.06.2015 10:04.
stubb i Bryssel.
Bildtext Finansminister Alexander Stubb.
Bild: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Finlands finansminister Alexander Stubb (Saml.) kan vara en kompromisskandidat för ordförandeskapet för den så kallade Eurogruppen som består av EU-ländernas finansministrar, skriver tidningen Financial Times på onsdagen.

Svenska Yles Brysselkorrespondent Daniel Olin tror ändå att Stubbs chanser att bli vald är rätt små.

- Det är förstås teoretiskt möjligt men kanske inte så sannolikt, säger Olin.

Merkel-vänskap fördel Stubb

Bakgrunden till spekulationerna är att den nuvarande ordföranden, Hollands finansminister Jeroen Djisselbloem, vill fortsätta på posten ytterligare en period. Han utmanas ändå av en annan stark kandidat, Spaniens finansminister Luis de Guindos.

- Om euroländerna inte kan komma överens om vilken av de här två herrarna man ska välja så kan Stubb segla upp som en möjlig kompromisskandidat, det är så man resonerar här, säger Olin.

Till Stubbs fördel räknas bland annat hans goda kontakter till Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som skapades under Stubbs under tid som statsminister. Merkels ord väger som bekant tungt i EU-sammanhang.

- En annan sak som talar för Stubb är att han kan EU och är väldigt språkkunnig, och dessutom känner EU honom från hans tid som utrikesminister och statsminister.

Finlands finanser stjälper Stubb?

Men det finns också frågor som snarare talar mot Stubb. Enligt färsk statistik från Eurostat delar Finland jumboplatsen i den europeiska ekonomin, tillsammans med Grekland. Det gör det lite si och så med trovärdigheten.

- Visst har Stubb en chans, men det kan nog finnas länder som motsätter sig en finansminister från ett land vars ekonomi nu går väldigt dåligt, säger Olin.

Till yttermera visso har Spanien nu fått fart på sin ekonomi och det mycket tack vare Luis de Guindos, så han ligger bra till. Dessutom har Spanien väldigt få topposter inom EU och har länge räknat med att få just den här.

För Hollands Jeroen Djisselbloem igen talar att han har klarat uppdraget hittills rätt bra, och att byta ut honom just nu när förhandlingarna med Grekland är inne i ett väldigt kritiskt skede skulle också enligt Olin kännas lite långsökt.

Ordförandekampen drar igång

Daniel Olin betonar att allt fortfarande bara är spekulationer, men att Financial Times har en hög trovärdighet med goda källor och bra uppgifter. Ordförandekampen har ändå ännu inte startat officiellt och det återstår några veckor tills man ska välja ny ordförande för eurogruppen.

- Det som kan sägas är att både Luis de Guindos och Jeroen Djusselbloem idag (onsdag) besöker Helsingfors och träffar Alexander Stubb. De här spekulationerna är säkert något som kommer att tangeras i diskussionerna, säger Olin.

Enligt Financial Times uppgifter skulle en annan kompromisskandidat vara Italiens finansminister Pier Carlo Padoani, men hans möjligheter att bli vald försämras av att Padoanis landsman Mario Draghi är ordförande för Europeiska centralbanken.

Eurogruppen väljer ordförande för en period på 2,5 år åt gången. Den nuvarande ordförandeperioden går ut i juli.

Diskussion om artikeln