Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tuffa tider för vindkraften i Österbotten

Från 2015
Uppdaterad 10.06.2015 11:01.
Johan Backlund och Dan Norrgård planerar för ett hundra meter högt vindkraftverk i Pensala.
Bildtext Johan Backlund och Dan Norrgård planerar för ett hundra meter högt vindkraftverk i Pensala.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Läget för vindkraften i Finland är osäkert sedan regeringen aviserat om en minskning av stöden. Flera vindkraftsparker i Österbotten har nu förvandlats till stora frågetecken, det gäller till exempel den i Kröpuln i Nykarleby och i Märkenkall i Korsholm.

Storföretagen är mycket förtegna kring vad som ska hända om de blir utan stöd. Men Dan Norrgård i Pensala, svinfarmare och vindkraftspionjär, ser klarsynt på saken. Tillsammans med tolv andra jordbrukare kommer han att låta bygga ett 100 meter högt vindkraftverk intill sin svingård.

Dan Norrgård och Johan Backlund i Pensala på den plats där ett fullstort vindkraftverk ska resas i höst.
Bildtext Utsikten är mäktig från det 30 meter höga vindkraftverket som redan snurrar i Pensala.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

- Jag tror inte att vi blir utan stöd i alla fall. Vi har alla papper klara. Vi har både byggnadstillstånd och anslutningsavtal för elen med Herrfors. Jag tror nog att vi klarar oss.

Vad skulle ni ta er till om ni inte fick stödet?

- Ja, vet du, det är svårt att säga. Men jag tippar nog att vi skulle tvingas kasta in handduken, säger Dan Norrgård.

Bara EPV ute i god tid

Norrgårds ansökan om stöd i form av inmatningstariff skickades till energimyndigheten i god tid. Men de flesta andra österbottniska vindkraftsprojekt är inte lika långt hunna.

Utsikten uppe i Dan Norrgårds 30 meter höga vindkraftverk i Pensala.
Bildtext Utsikten uppe i Dan Norrgårds 30 meter höga vindkraftverk i Pensala.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Av de stora aktörerna är det bara EPV som har kommit tillräckligt långt i Laihela samt i Norrskogen i Närpes och Ömossa i Kristinestad. Vindin har inte fått in nya ansökningar efter Svalskulla i Närpes, Prokon har bara hunnit ansöka om två möllor i Nykarleby och OX2 har, åtminstone på myndigheternas lista, inte kommit in med några ansökningar.

Det 30 meter höga vindkraftverket förser Dan Norrgårds svingård med ström.
Bildtext Det 30 meter höga vindkraftverket förser Dan Norrgårds svingård med ström.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Hur tror du att de tänker, alla de här bolagen i till exempel Österbotten som ännu inte hunnit komma in med sina ansökningar om statligt stöd i form av inmatningstariff?

- De är nog otroligt bekymrade, säger Dan Norrgård.

"Lönar sig ändå att fortsätta"

I bakgrunden på platsen där vi står hörs ljudet från ett 30 meter högt vindkraftverk som förser Dan Norrgårds grisfarm med ström. Det köptes begagnat och restes för fyra år sedan. Den nya vindmöllan blir ordenligt mycket större på hela 2,5 megawatt. Det är alltså jämförbart med de vindkraftverk som storbolagen planerar för sina vindkraftsparker.

Trots den nya osäkerheten menar Dan Norrgård ändå att det kan vara värt att fortsätta planera för vindkraftsutbyggnad.

- Absolut. Bland de ansökta finns väl kanske 1000 megavoltampere som bara är luft.

Hur menar du då?

- Det är sådana som har ansökt i förskott, men som inte har alla papper klara. Till exempel är anslutningsavtalen för el en ganska dyr process. Jag tror inte att alla som har ansökt har betalat det, säger Norrgård som berättar att avtalet kostade dem över 200 000 euro - för bara en mölla.

Så då finns det en risk att många ansökta projekt faller bort från stödlistan?

- Skickar du in en ansökan och inte har alla papper klara så hamnar du sist i kön och då är risken nog stor att du faller bort, säger Norrgård.

Långt från målet på 450 möllor

I dag finns det 24 stora vindkraftverk i landskapet. Ifall de ansökta förverkligas blir de drygt 100 till antalet. Det är långt färre än de 450 som Österbottens förbund hoppas på år 2030 då Österbotten, enligt planen, ska vara till hälften självförsörjande på el.

Regeringen har aviserat om en minskning av den totala kvoten för inmatningstariffen - från 2 500 megavoltampere till 2 000.

Läget för vindkraften i Finland är osäkert

4:09