Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hon fick sin doktorsexamen efter 77 år - stoppades av nazister år 1938

Från 2015
Uppdaterad 11.06.2015 14:45.
Ingeborg Syllm-Rapoport, världens äldsta doktorand.
Bildtext Ingeborg Syllm-Rapoport, världens äldsta doktorand.
Bild: AFP / Lehtikuva

77 år efter att den tyska pediatrikern Ingeborg Syllm-Rapoport förbjöds att ta sin doktorsexamen har hon nu blivit doktor vid Hamburgs universitet i Tyskland. Som 102 år gammal är hon den äldsta doktoranden i världen.

Ingeborg Syllm-Rapoports doktorsavhandling blev klar redan år 1938, då hon var 25 år gammal, men den avslogs eftersom hennes mamma var jude.

Professor Rudolf Degkwitz, som var Syllm-Rapoports handledare, skrev i ett brev samma år att han skulle ha godkänt hennes arbete om inte nazisternas lagar hade förbjudit honom att göra det.

Avhandlingens ämne var difteri som var en allmän och livsfarlig barnsjukdom i 1930-talets Europa.

Syllm-Rapoport, som specialiserat sig på nyfödda barn, slutförde sin examen i maj med ett muntligt prov som sedan tidigare var ogjort. Sin doktorsgrad tog hon emot på en ceremoni vid Hamburgs universitet på tisdagen.

- Efter nästan 80 år var det möjligt att återställa rättvisa i viss mån, sade universitetssjukhusets direktör Burkhard Göke i sitt tal, skriver The Guardian.

Syllm-Rapoport betonade i sitt eget tal att hon beslöt att slutföra sin examen, inte för sin egen skull, utan för alla dem som behandlades orättvist under nazisternas styre.

Flydde till USA utan examen

Nazisterna hade kommit till makten år 1933, och år 1938 tvingades Syllm-Rapoport emigrera till USA utan en examen.

Hon var inget undantag. Under Nazityskland tvingades tusentals icke-ariska studenter och professorer ut från universiteten, och många dog på koncentrationsläger.

Syllm-Rapoport berättar till tidningen The Wall Street Journal att hon kom till USA ensam och utfattig. Hon jobbade som praktikant på flera sjukhus i Brooklyn i New York, i Baltimore och i Akron, Ohio. Hon sökte till 48 medicinska universitet och kom in till ett, Women's Medical College of Pennsylvania i Philadelphia.

Hon landade på sitt första läkarjobb på ett sjukhus i Cincinnati, där hon år 1944 träffade den österrikisk-judiske läkaren och biokemikern Samuel Mitja Rapoport. Paret gifte sig två år senare och fick fyra barn.

Syllm-Rapoport gjorde karriär som barnläkare i USA tills hon år 1952 flyttade till östra Berlin tillsammans med sin make. I Berlin blev hon den första chefen för neonatalogi vid universitetssjukhuset Charité.

Höll sig uppdaterad per telefon

Först i år började det se ut som om hon skulle kunna ta den doktorsexamen som hon tidigare hade förnekats.

Det främsta praktiska hindret har varit hennes avtagande syn. Det ledde till att släktingar och vänner fick söka igenom internet för de senaste rönen och sedan rapportera om dem per telefon.

En tysk kollega till Syllm-Rapoports son, som är professor vid Harvards medicinska fakultet, återgav Syllm-Rapoports historia till den nuvarande dekanen vid medicinska fakultetet vid Hamburgs universitet, och dekanen tog upp fallet.

Dekanen Uwe Koch-Gromus säger till The Guardian att fakulteten var imponerad över Syllm-Rapoports intellektuella vakenhet.

- Vi blev förstummade av hennes expertis - också beträffande modern läkarvetenskap, säger han.

Diskussion om artikeln