BildtextSatu Tegel önskar att besökarna också skulle njuta av den inhemska växten skvattram som växer mitt i parken. Skvattram eller getpors hör till samma släkt som rhododendron, och trivs i kärrmarker.
Bild: Yle/Helena von Alfthan
rhododendronpark,satu tegel
Genom parken går en kraftlinje, stora elstolpar höjer sig över ett doftande fält av skvattram. Norr om kraftlinjen växer azalean i gula och orange toner, söder om linjen höjer sig lila och vit rhododendron.
- Rhododendron och azalea växer på olika sidor av parken, och vi önskar att besökarna skulle förstå att ta sig till azaleadelen, säger Satu Tegel på Byggnadskontorets planeringsbyrå.
BildtextFör den fotograferingsintresserade är rhododendronparken i Haga ett Shangri-La.
Det prasslar mellan buskarna av besökare som sakta tar sig fram längs gångarna och med stora "åh" och "ah" beundrar blomsterprakten.
- I år har vi inte ännu nått toppen när det gäller besökarmängder, men under veckoslutet väntar vi oss en verklig rusning för då kommer blomningen att nå sin topp. Under några veckor i juni kommer tiotusentals människor till parken. Det är tystare under resten av året, säger Satu Tegel som är planeringsexpert vid Byggnadskontoret.
BildtextVasabon Benita Nordgren tycker särskilt mycket om vit rhododendron.
Bild: Yle/Helena von Alfthan
rhododendronpark,benita nordgren
Benita Nordgren från Vasa besökte parken för andra gången.
- Jag tycker den är helt fantastisk. Vi har varit här en gång tidigare också, här finns det alltid något nytt att se, säger Benita Nordgren.
BildtextDe äldsta rhododendronbuskarna är planterade 1975, och vid fyrtio års ålder höjer de sig högt över besökarnas huvud.