Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Utrymmet tar plats

Från 2015
Ur Hans Rosenströms utställning Ett Kluvet hus, Den ena. Elverket i Ekenäs.
Bildtext I Hans Rosenströms utställning Den ena dansar två människor från skärm till skärm.
Bild: Pro Artibus/ Erica Wulff

Pro Artibus fyller 25, samtidigt har de funnits i Elverket i Ekenäs i 10 år. Man bestämde sig för att göra en gemensam sommarutställning för de två gallerierna Elverket och Sinne. Hur gör man då en utställning samtidigt, på två olika platser?

Denna utmaning erbjöds konstnären Hans Rosenström . I sommar visas utställningen Ett kluvet hus – på två olika adresser.

Hans Rosenström
Bildtext Hans Rosenström.
Bild: Veikko Kähkonen

- Han finns också i vår samling och är väldigt bra på det här med plats, så det var naturligt att be honom göra den här jubileumsutställningen, förklarar Markus Åström, curator på Pro Artibus.

Hans Rosentröm är hemma från Lojo, men huserar nuförtiden i London. Han har en gång tidigare haft en utställning på Pro Artibus.

- Den här utställningen behandlar faktumet att det är omöjligt att befinna sig på två platser samtidigt, förklarar Rosenström.

Utställningarna för bland annat fram Pro Artibus utrymmen och undersöker dessa två.

Den andra och Den ena

De två utställningarna Den ena på Elverket och Den andra på Sinne är oberoende av varandra, men de lyfter varandra på ett bra sätt.

- Dramaturgiskt är det bättre att se Den ena först, konstaterar Rosenström ändå.

Elverket är tomt så när som på några fotografier och fyra skärmar med rörlig bild. Alla leker med rummet.

Ur Hans Rosenströms utställning Ett Kluvet hus, Den andra. Sinne i Helsingfors.
Bildtext I Sinne har Hans Rosenström byggt upp en kuliss av Elverket. Rösterna talar ur högtalarna
Bild: Pro Artibus

Att stå i det uppbyggda Elverket i galleri Sinne och lyssna på Rosenströms text är en hypnotiserande upplevelse. Det ger en förvirrad känsla. Den vita lokalen och de ekande rummen, tillsammans med rösterna som försöker hitta den gemensamma rytmen, fångar lyssnaren.

- Rösterna läser samma text, men är ändå olika. De kan aldrig bli samma, analyserar Rosenström.

Textarbetet började tillsammans med en hypnotisör och har inspirerats av det. Detta märks på rösterna, tempot och timingen. Också utan att ens lyssna på orden hela tiden, sugs man in i något.

Platsen, dansen och tiden

Den ena och Den andra är minimalistiska utställningar. Den dominerande färgen är vit och det är själva utrymmet som ligger i fokus. Detta fångar en, både med och utan ljud och rörelse. Man ser rummet, man hittar det, men vet ändå inte var det är. Det gemensamma för de två delarna i utställningen är också kontakten mellan människor, gestaltat genom text och dans. Utställningen och utrymmet är stillsamt, samtidigt som det på flera sätt ändå är rörligt, både i tid, rum, form och språk.

Pro Artibus sommarutställning Ett kluvet hus visas på Sinne i Helsingfors och Elverket i Raseborg till och med 2.8.2015.

Ur Hans Rosenströms utställning Ett Kluvet hus, Den ena. Elverket i Ekenäs.
Bildtext I Pro Artibus jubileumsutställning får man uppleva och undersöka utrymmet, platsen.
Bild: Pro Artibus/ Erica Wulff

Mer om ämnet på Yle Arenan