Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Koka fisk i diskmaskinen

Från 2015
Fisk kokt i diskmaskin
Bild: Svenska Yle/Marcus Rosenlund

Fisk kan kokas i diskmaskinen. Med bra isolering i aluminiumfolie uppnår fisken önskad temperatur och blir saftig och god.

I Kvanthopps och Mat och Fritids experimentella matstudio kokade vi tre fiskfiléer av gös, gädda och lax i en diskmaskin.

Kvanthopp - video: Koka fisk i diskmaskin - Spela upp på Arenan

Gös- och gäddfiléerna vägde ca 130 gram styck, laxfilén dryga 200 gram.

Filéerna lindades in i dubbelt lager med aluminiumfolie och lades på diskmaskinens övre hylla. De kokades i 65 grader varmt vatten med ett standardprogram utan diskmedel.

Programmet räckte knappa två timmar, varefter fisken fick svalna i maskinen i ca en halv timme. Fisken hade kokats av det varma vattnet, men huvudsakligen av den varma ångan i slutet av diskprogrammet. Diskvatten hade inte trängt in i paketen.

Lax i diskmaskin
Bildtext Lax i diskmaskin
Bild: Yle/Public domain

Rätt innertemperatur

Utgångstemperaturen för samtliga filéer var under 10 grader. Gös- och gäddfiléerna var färska, medan laxen hade legat i frysen några dygn och tinats över natten i kylskåp innan tillredningen.

Flera kokboksförfattare håller på att innertemperaturen för tillredd fisk bör ligga på mellan 42 och 52 grader. Innertemperaturen i samtliga fiskar låg inom detta intervall.

Gösfilén, som var tunnast av de tre, var något överkokt, men inte torr. Gäddfilén var perfekt kokt i mitten, men något hård längs med sidorna. Laxfilén var störst och tjockast, perfekt kokt, saftig och god.

Receptets ursprung och spridning

Enligt Alaskas fiske- och viltvårdsmyndighet publicerades receptet för första gången i kokboken Bear soup & salmon mousse: a cookbook of the Alaska Department of Fish & Game 1970. Redaktören och poeten Sheila Nickerson från Juneau är nämnd som receptets skapare.

Skådespelaren Vincent Price
Bildtext Skådespelaren Vincent Price
Bild: Yle/Public domain

Skådespelaren Vincent Price presenterade lax i diskmaskin som gäst i Johnny Carsons The Tonight Show 1975. Han kallade den för en rätt som vilken dumbom som helst kan laga. Den kanadensiska kocken Bob Blumer lagade lax i diskmaskin i sin egen tv-serie The Surreal Gourmet 2002. Under 2000-talet har variationer av receptet förekommit i olika tidskrifter och tv-program, med bl a dillsås eller ängssyra till.

Sous vide

Tekniken med att koka fisk i diskmaskinen påminner om metoden att koka ingredienser vacuumförpackade på låg temperatur i vattenbad. Skillnaderna är trots allt att fiskfiléerna inte var vacuumförpackade, så denna metod kan möjligen kallas ångkokt, men inte sous vide.

Hade vi kokat filéerna sous vide, hade gös- och gäddfiléerna som var mellan 5 och 10 mm tjocka behövt koka 30-35 minuter i ett vattenbad på 60 grader. Hade vi kokat laxen på samma sätt hade filén som var ca 25 mm tjock behövt koka 1,5 timme i ett vattenbad med samma temperatur.

Läs dessa följande guider om sous vide om tekniken är främmande eller intresserar: Den svenska bloggen Matrum.se om sous vide hemma, Chefsteps lättlästa guide eller Douglas Baldwins tekniskt och vetenskapligt utförliga hemsida på engelska eller Olli Jarvas finska översättning och sammanfattning av Baldwins hemsida.