Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Flamberade pilgrimsmusslor

Från 2015
Uppdaterad 15.02.2022 16:21.
Smörstekta pilgrimsmusslor med konjak och sparris
Bildtext Smörstekta pilgrimsmusslor med konjak och sparris
Bild: Yle/Åsa Svarvar

Om du befinner dig vid Sessøyfjorden uppe på berget Brosmetind så kan vi rekommendera en middag med pilgrimsmusslor med sparris och konjaksås till förrätt och som huvudrätt stekt hälleflundra med blomkålsstamp. Maten fungerar utmärkt på andra ställen också.

Flamberade pilgrimsmusslor

Mängd: 2 personer

Tillagningstid: 15 min, varav förberedelser 5 min

Ingredienser

  • 4 st pilgrimsmussla - färsk
  • smör - att steka i
  • 4 sparris - färsk
  • 0.5 deciliter (dl) konjak
  • grädde
  • fiskfond

Instruktioner

UTRUSTNING:

1 stekpanna
fältkök

INSTRUKTIONER:

1. Stek pilgrimsmusslorna i smör på båda sidorna.
2. Fyll på med sparrisen. Häll på konjaken och flambera av.
3. Låt brinna ut och lyft upp musslorna.
4. Häll i grädde och fiskfond. Låt koka, smaka av.
5. Häll över såsen på musslorna och servera.

TIPS PÅ DRICKA:

mycket torrt mousserande vin (Nicolas Feuillatte Réserve Brut)

Duka gärna upp pilgrimsmusslorna som förrätt och gör stekt hälleflundra med blomkålsstamp till huvudrätt.