Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Intressant utan sex och knark

Från 2015
Scott Ian

Framgång, depression och världens otroligaste anekdoter! Scott Ians självbiografi I'm The Man bevisar att man inte måste vara en nerknarkad glamrockare för att ha intressanta historier att berätta.

För 34 år sedan grundade gitarristen Scott Ian bandet Anthrax i New York tillsammans med några polare. Sedan dess har bandet gått igenom en del medlemsbyten, framgång, ytterligare framgång, konkurs och gräl. Sedan tillbaka till framgång. Mellan varven ryms en hel massa otroliga historier. Dessa historier finns ut nerplitade av Scott Ian själv i hans jälvbiografi I'm The Man (på finska: Minä ja Anthrax)

- Jag hade knappt läst några rockböcker före jag började på min bok, avslöjar Scott. Jag Läste The Dirt av Mötley Crüe och Kiss & Make Up av Gene Simmons för några år sedan. Sedan strax före mitt enga projekt så läste jag böcker av Ace Frehley, Peter Criss samt Sammy Hagar på en vecka, bara för att kolla hur en vanlig rocksjälvbiografi ska se ut nuförtiden.

Scott lyckades väldigt bra med sitt epos. Det som saknas om man jämför med genomsnittet av rockböcker är guldregnet, de hårda drogerna och kopiösa mängder kvinnoäventyr. Trots att Scott nöjde sig med öl, lite gräs nu och då samt en rätt anspråkslös mängd kvinnor så hör I'm The Man till eliten vad gäller böcker skrivna av musiker

Bokens styrkor ligger i Ians förmåga att berätta en story och den brinnande passionen för musiken.

- Jag har inga knarkhistorier eller lyxbilsolyckor att berätta, säger Scott. Jag ville att min bok skulle vara som en film, med en logisk kronologisk tidslinje där man vill veta hur historien fortsätter.

Det lyckas han väldigt bra med.

Döda Kompisar

I Scotts bok kan man läsa om hans anekdoter angående många namnstarka band. Exempelvis hur han övernattade hela Metallica då de, som ett fortfarande litet och okänt band, anlände till New York för första gången. Scott hade byggt madrasser av äggkartonger så att de inte skulle behöva ligga på det hårda golvet.

Scott blev också vän med Pantera långt före bandet blev stort. Pantera orsakade Scotts tillfälliga alkoholism under 90-talet. Att festa med Pantera är inte för småbarn.

Då Scott Ian skrev ner sina tankar så var han givetvis också tvungen att gå igenom hemska minnen.

- Det var som en emotionell karusell då vi gjorde boken, berättar Scott. Jag har ju till exempel förlorat några väldigt nära vänner under åren som till exempel Cliff Burton (Metallica) samt Dimebag Darrell (Pantera). Det är ju klart att man inte glömmer det någonsin men att än en gång gå in på djupet av sådana händelser var nog tungt.

En ivrig veteran

Scott Ian växte upp med AC/DC, Iron Maiden och KISS. Efter det har han haft glädjen att dela scenen med många av sina hjältar. Trots att han sett det mesta så blir Scott fortfarande ivrig av musiken.

- Jag och min 4-åriga son lyssnar till exempel ofta på AC/DC i bilen, säger Scott med ett brett leende. Jag blir väldigt stolt alltid när han kan skilja på vem det är som sjunger, Bon Scott eller Brian Johnson.

- I augusti så kommer jag att se Faith No More och Refused på Madison Square Garden i New York. Två band som släppte sina sista album 1998 och nu återförenats och släppt nya album denna sommar. Helt otroligt. Jag väntar massor på den spelningen, berättar Scott Ian ivrigt.

Anthrax håller på att slutföra sitt kommande album för tillfället i Los Angeles. Det blir det första albumet sedan Worship Music från 2011. Före Scott lämnar mig efter intervjun så viskan han ännu en sista hemlighet åt mig angående skivan.

- It's gonna be a thrash record.

Lyssna på hela intervjun med Scott Ian.

Supernova: Scott Ian / Anthrax

Programmet är inte längre tillgängligt