Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

”Det går inte att köra över Österbotten”

Från 2015
Uppdaterad 11.06.2015 06:31.
Wivan Nygård-Fagerudd
Bildtext Wivan Nygård-Fagerudd vill inte se en fusion mellan Novia och Vasa yrkeshögskola.
Bild: Lena Malm

Kulturprofilen och den tidigare Vasapolitikern Wivan Nygård-Fagerudd gillar inte alls tanken på att den finlandssvenska yrkeshögskolan Novias enhet i Vasa skulle gå samman med den finska yrkeshögskolan på orten framom fusion med den andra finlandssvenska yrkeshögskolan Arcada.

- Det värmer inte mitt hjärta överhuvudtaget. Trycket på samgång har funnits länge för Vaasan ammattikorkeakoulu är inte heller en stor skola. Det finns också på finskt håll en oro för att musklerna inte skall räcka till.

Det intresse som finns på finskt håll för de svenska yrkeshögskoleutbildningarna i Vasa handlar om att stärka den finska enheten, inte om att göra något för svenskan i Österbotten, säger Nygård-Fagerudd. Man vill få mera volym i den finska verksamheten. I den helheten blir svenskan i en minoritetsställning och det innebär att vi ger ifrån oss vår beslutanderätt.

Regionalt framom finlandssvenskt?

Tomas Häyry och Michael Luther.
Bildtext Tomas Häyry och Michael Luther väljer finsk samarbetspartner framom finlandssvensk
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Yrkeshögskolan Novias ekonomiska kräftgång har igen aktualiserat frågan om en fusion med Arcada. I Vasa och Korsholm drog man öronen till sig när en samgång kom på tal. Stadsdirektör Tomas Häyry och kommunstyrelseordförande Michael Luther kontrade med ett förslag om samarbete med den finska yrkeshögskolan.

Ulla-Maj Wideroos
Bildtext Ulla-Maj Wideroos är inte förvånad men nog besviken.
Bild: Yle

SFP:s tidigare riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos skriver på sin Facebooksida att hon inte är förvånad, men nog besviken på Häyrys och Luthers utspel.

Också Michael Luther uttrycker sin besvikelse i Facebookdiskussionen. Men av lite andra orsaker än Wideroos.

- Är synnerligen besviken på att man inte vill låta österbottningarna få ett starkt och tydligt inflytande över den yrkeshögskoleutbildning som är en central del för både det framgångsrika företagen och den offentliga servicen i Österbotten. Varför vill man koncentrera makten över den österbottniska utbildningen till axeln Åbo-Helsingfors? skriver Luther.

- Vad skulle var en större förlust? Att riskera det regionala inflytandet eller att riskera det svenska inflytandet? frågar Nygård-Fagerudd å sin sida.

novia
Bildtext Fusioneras Novia med Arcada?
Bild: Yle / Peter Karlberg

Vad är en större förlust?

- Jag vill se till helheten. Det svenska inflytandet får vi inte riskera. Men det betyder inte att man kan köra över österbottningarna. Det har aldrig fungerat, säger Nygård-Fagerudd.

Naggat österbottniskt inflytande

Nygård-Fagerudd har förståelse för sig att raggen reser sig hos österbottningarna. Hon påminner om att när Novias styrelse sammanställdes så fanns ett löfte om ett större österbottniskt inflytande än vad det sedan blev.

- Nu kör man igen med släckta lyktor och tar österbottningarna på säng. Jag höjer på ögonbrynen så mycket jag bara kan över det jag hittills har sett, säger Wivan Nygård-Fagerudd. Hur sköts det här riktigt? Varför kan man inte vara mera lyhörd

På många områden där vi inte har en vetorätt när det gäller service på svenska, men det har vi när det gäller utbildningen. Och det skall vi inte ge ifrån oss.

Vem borde vara lyhörd?

- Arcadas och Novias styrelser. Uppriktigt lyhörda och öppna i kommunikationen med de lokala beslutsfattarna i Österbotten.

Men du är för en fusion mellan Novia och Arcada?

- Geografin är ett problem. Men det har ju fungerat med Raseborg, Vasa, Åbo och Jakobstad. Varför skulle det inte kunna fungera också med Helsingfors. Men då kan det inte vara så att österbottningarna kallas för knutpatrioter när de vill ha inflytande. Ge Österbotten ett rimligt inflytande så lugnar politikerna ner sig.

Wivan Nygård-Fagerudd tycker att det i söder saknas förståelse för det politiska tryck på tvåspråkiga lösningar som finns i Vasaregionen. Och så länge den förståelsen är bristfällig är också förutsättningarna för en fusion dålig.

- En fusion kan inte köras igenom med våld. Då kommer motreaktionen. Det är av omsorg för det finlandssvenska som man i syd försöker sy ihop en fusion mellan yrkeshögskolorna . Men gör man det utan tillräckliga eftergifter för Österbotten så riskerar man att få bumerangen i nacken

Vilka blir följderna då?

- Det har vi sett precis sett, säger Nygård-Fagerudd med hänvisning till Häyrys och Luthers utspel. Det är beskrivande för det politiska trycket.

- Det finns många områden där vi inte har vetorätt när det gäller service på svenska, men det har vi när det gäller utbildningen. Den skall vi inte ge ifrån oss.

Slaget efter tolv på Radio Vega diskuterar yrkeshögskolan Novias situation på torsdag 11.6.2015. Arne Wessberg, ordförande för Stiftelsen Arcada, Alice Lillas, styrelseordförande för SÖFUK (Svenska Österbottens förbund för kultur och utbildning) samt Tom Kecklund, företagare och kommunalpolitiker i Korsholm medverkar.