Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Handbollslandslagets Alexandra Roos: Vi måste visa att vi har en framtid

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Finland - Slovakien 26.3.2014
Bildtext Alexandra Roos satsar och vill att förbundet också.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Damernas handbollslandslag fick stå över VM-kvalet senast på grund av handbollsförbundets bristfälliga resurser. Det blev en lång paus i landslagsprogrammet och först nu får damerna en ny chans.

I juni 2014 avslutade Finlands damlandslag sitt senaste EM-kval med matchen mot Island och vetskapen om att det inte skulle bli något VM-kval tickande i bakhuvudet.

Då var det till och med oklart ifall damerna skulle få spela EM-kval 2015. Det får de och under veckoslutets förkval, 12-14.6 möter Finland först Kosovo på fredag och sedan Israel på söndag, i Karis.

– Vi måste visa att vi hör hemma i den europeiska eliten. Vi måste visa oss själva och förbundet, säger en sammanbiten Alexandra Roos till Yle Sporten.

Samtidigt så måste det finnas resurser att fylla glappen mellan kvalturneringarna med internationella matcher, för att höja på landslagets nivå. Vi måste visa att vi har en framtid.

Det känns tryggt inför veckoslutets matcher

Finlands handbollsdamer var senast samlade för match då laget i Portugal spelade i en turnering med Italien, Norges andra lag och Portugal som motstånd.

Trots att det gått nästan tre månader sedan dess känner sig spelarna trygga.

– Det är ett fokuserat lag vi har på benen. Vi är trygga med varandra och lagspelet fungerar bättre och bättre, säger Roos och får medhåll av Linda Cainberg.

– Vi som spelar i Finland har under sedan början av maj samlats en gång i veckan i Karis, berättar Cainberg. Det känns som om allt skulle flyta bättre och bättre.

Kosovo ett okänt kort

Finlands första motståndare är obekanta Kosovo. Mot Israel har Finland spelat för inte mera än fem år sedan. Då var Cainberg själv med.

– Fem år är ju en ganska lång tid så mycket har förändrats. Senast vann vi och antagligen spelar Israel ännu samma fysiska spel med en hel del smällar som vi måste ta emot.

– Hur Kosovos spel ser ut, vet jag inte så så mycket om.

Hagman: Israel spelar med stort hjärta

Finlands chefstränare Jan Hagman har sett Israels matcher mot Bulgarien och Armenien.

– Israel är ett lag som trycker på. De har inte så mycket struktur i sitt spel men det ersätts med vilja. Israel är absolut ett farligt lag.

– Kosovo har jag inte sett som landslag utan fått nöja mig med ligamatcher. Kosovo har starka individer och mera struktur än Israel. Det är ändå individerna vi får vara på tårna med, avslutar Hagman.

Finlands trupp mot Kosovo och Israel i Karis:

V6: Anna Lindahl Dicken, Anna Harri ÅIFK, Annika Näräkkä Dicken
V9: Julia Lönnborg Skuru IK (Swe), Betina Lillqvist Dicken, Lotta Kulju HIFK
M9: Linda Cainberg HIFK, Johanna Hilli HIFK
H9: Alexandra Roos Skara HK (Swe), Martina Genberg Dicken
H6: Anna Lindholm Dicken, Madeleine Kihlstedt BK-46, (debutant)
M6: Jessika Gammals Dicken, Sirja Lassinharju Sparta
MV: Sonja Koskinen VästeråsIrsta (Swe), Sofia Lindholm Dicken

Diskussion om artikeln