Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hjärnstudie ger hopp om nya genombrott

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Till höger hur forskarna vid University of Virginia föreställer sig lymfsystemet hos människan.
Bildtext Till vänster lyftsystemet enligt nuvarande uppfattning. Till höger hur forskarna vid University of Virginia föreställer sig lymfsystemet hos människan.
Bild: University of Virginia Health System

Läroböckerna i anatomi måste skrivas om anser man vid University of Virginia, där forskare där hittat lymfkärl i hjärnan hos möss, lymfkärl som utgör en del av hela kroppens lymfsystem.

Forskarna redogör för upptäckten i en studie som nyligen publicerades i den ansedda vetenskapliga tidsskriften Nature.

Jonathan Kipnis som är professor vid institutionen för neurovetenskap vid University of Virginia säger att upptäckten öppnar för nya infallsvinklar då man utforskar hjärnan och studerar sjukdomar som multipel skleros.

Kipnis säger att forskarna vid University of Virginia tror att de nyupptäckta lymfkärlen kan spela en viktig roll i förekomsten av alla sådana neurologiska sjukdomar där immunsystemet är inblandat.
Lymfsystemet spelar en avgörande roll vid försvaret mot infektioner.

Kevin Lee som är prefekt vid institutionen för neurovetenskap säger att det från och med första observationen varit klart att upptäckten på ett grundläggande sätt ändrar sättet på vilket man ser på relationen mellan centrala nervsystemet och immunsystemet.

Alldeles nytt

- Jag tycker att studien är jättespännande, säger specialläkaren i geriatrik Otto Lindberg som fick ta del av forskningsrönen strax innan Radiodoktorns direktsändning skulle inledas på onsdag kväll.

- Det är alldeles nytt att man har hittat lymfkärl i hjärnan, det är sådant som inte har funnits med i den anatomi man hittills har läst.

Lindberg säger att lymfsystemet är en del av kroppens immunsystem, det tar hand om mikrober som tränger in i kroppen och kanaliserar lymfvätska från periferin mot de centrala delarna av kroppen.

Nya framsteg inom vården möjliga

Hittills har man inte vetat att lymfsystemet utsträcker sig till hjärnan men den färska studien tvingar enligt Lindberg vetenskapen att tänka om. Han anser att det är sannolikt att samma system kommer att hittas också hos människan, vilket kan medföra nya framsteg inom vården.

- Det finns massor med sjukdomar som sker i centrala nervsystemet, till exempel Alzheimers sjukdom som är otroligt vanlig och som är en stor börda både för den enskilda individen och för samhället och det finns en möjlighet att man här får in en ny vinkel på det hela.

På frågan om det nu är aktuellt att skriva om läroböckerna i anatomi, säger Otto Lindberg att en upptäckt är ingen upptäckt, men att andra forskare säkert kommer att försöka upprepa och bekräfta eller förkasta forskningsrönen.

- Om det är så att flera studier lyckas påvisa samma sak så kommer läroböckerna att skrivas om, och i de nya läroböckerna ser det annorlunda ut.