Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stubb: Eurogruppen har gjort allt för att hjälpa Grekland

Från 2015
hollands finansminister Luis de Guindos och Alexander Stubb på gemensam presskonferens i Helsingfors.
Bildtext Hollands finansminister Luis de Guindos och Alexander Stubb på gemensam presskonferens i Helsingfors.
Bild: Str / Lehtikuva / Roni Rekomaa

Finansminister Alexander Stubb träffade finansministrarna från Spanien och Holland. Spekulationerna kring eurogruppens nästa ordförande väckte intresse under presskonferensen.

Finansminister Alexander Stubb träffade på onsdagen Spaniens finansminister Luis de Guindos och Hollands finansminister, den nuvarande ordföranden för eurogruppen, Jeroen Dijsselbloem. Dijsselbloem och de Guindos var båda på besök i Finland under onsdagen.

Finansministrarna har bland annat diskuterat om situationen i Grekland. Dijsselbloem sade i presskonferensenmed Stubb att Grekland måste bli ekonomiskt självständigt och att landet inte kan bli beroende av europeiska lån.

Även De Guindos höll en presskonferens med Stubb och kommenterade att Grekland behöver tillväxt. Enligt Stubb har eurogruppen och dess medlemmar samt lånegivarna gjort allt som de kan för att hjälpa Grekland.

FT-spekulationer väckte intresse

De Guindos och Dijsselbloem är förhandsfavoriter för att bli eurogruppens ledare efter att den nuvarande mandatperioden går ut i juli. Finanstidningen Financial Times lyfte tidigare fram Stubb som en kompromisskandidat, vilket väckte en del spekulationer.

Under presskonferensen med de Guindos svarade Stubb på spekulationerna genom att säga att man kan sluta spekulera eftersom det finns två kandidater till posten.

- Båda av dem är förträffliga, mycket kompetenta och erfarna kandidater. En av dem är Luis de Guindos och den andra är Jeroen Dijsselbloem. Och personen som spekulerades om i Financial Times är inte en kandidat, sade Stubb och syftade på sig själv.

Diskussion om artikeln