Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Längtan och lycka genom film

Från 2015
Uppdaterad 11.06.2015 13:58.
Inne i stora tältet på Sodankylä filmfestival

Sodankylä filmfestival firar 30 år och visar än en gång att film är så mycket mer än bara film. Film är förunderligt och film kan förändra oss.

Filmfestivalen börjar i det nya cirkustältet med några ord av festivalledaren Timo Malmi.

Den första filmen är Peter von Baghs enda fiktionsfilm Kreivi (1971). Egentligen kunde man säga att årets festival tillägnas minnet av Peter, som under 29 år var festivalens konstnärliga ledare. Och som inte bara i Finland utan även runtom i världen var känd som en stor filmguru.

Orson Welles i HJK-huppare

Jag träffar den tyska filmkritikern Olaf Möller som som var god vän med Peter och han menar att Peter var speciell på många sätt.

- Det finns ett fåtal mänskor i världen som har samma breda kunskap om film och filmhistoria, som Peter hade. Men beaktar man hans breda kunnande inom litteratur och musik så var han också en ganska unik människa.

Vi är alla Peter

När jag till sist frågar Olaf hur han tror att festivalen kommer att utvecklas nu då Peter von Bagh inte längre står vid rodret, svarar han att nu måste vi alla vara Peter.

- Peter lärde oss betydelsen av gemenskap, att festivalen i slutändan beror på människorna, publiken.

Gemenskapen och kanske speciellt längtan efter en gemenskap och idén om lycka, det lärde Peter oss, säger Olaf.

- De som väljer filmen som ett medium för att finna lycka, det är de som utgör festivalen nu.

För en filmfestival handlar också om att våga bli förvånad och våga förändras. Att se en film kan ibland betyda att du kanske är en annan människa efteråt.

Olaf Möller

Mer om ämnet på Yle Arenan