Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sodankylä - coola kvinnor första kvällen

Från 2015
Uppdaterad 11.06.2015 09:49.
Silja Sahlgren-Fodstad och johanna grönqvist utanför tältet i Sodankylä.
Bildtext Två kvinnor och ett tält. Jakten på fler filmer om, med och av kvinnor går vidare.
Bild: YLE / Anna-Maija Kalén

Kvinnliga filmskapare firar sällan några större triumfer under filmfestivalen i Sodankylä. Varken på gästlistan eller i filmutbudet. Men kanske trenden är på väg att vända?

Inhemska kortfilmer har knappast varit det primära lockbetet för den filmfantast som bestämt sig för att åka till den lilla kommunen 130 km norr om polcirkeln. Nej, antagligen är det Mike Leigh som lockar. Eller någon annan namnstark man. För gästerna är ofta män.

Äldre män med pondus. Eller yngre män med framåtanda.

Något enstaka kvinnonamn brukar visserligen rymmas med och det prickar man oftast nyfiket in eftersom det sticker ut. I år heter hon Małgorzata Szumowska och kommer från Polen.

Men det finns ju alltid en chans att det dyker upp någon inhemsk skådespelerska - eller filmer om kvinnor. Och under årets första festivaldag råkar flera av dessa vara kortfilmer. Bra sådana.

Smaskig namnkamp

Skrattsalvorna duggar tätt när Tiina Lymis Naisen nimi visas. En 18 minuter lång historia om en ung kvinna som inför sitt bröllop diskuterar namnfrågan med en väninna. Skall hon behålla pappas namn eller byta till makens?

Det som börjar som ett sansat samtal urartar snabbt i en verbal artilleristrid under vilken begrepp som "patriarkat" och "penetrering" detonerar likt bomber.

Och vad skall den blivande maken riktigt tänka? Eller väninnans partner? För det är klart att en rabiat feminist också är lesbisk. Det är lika självklart som att den blivande bruden har blommig klänning och chic inredning.

Sexiga socialtjänster

Riktigt lika självklart är det däremot inte att man får chansen att skratta två kortfilmer i följd - men detta är dagen då många sannolikhetskalkyler kommer på skam. För knappt har publiken hunnit rätta till anletsdragen innan det är dags att flabba loss igen.

Denna gång kring temat marginaliserade ungdomar. Hur sexigt låter det?

Inte så värst. Men sexigt är just vad det är. Bokstavligen. Säälistäjät handlar nämligen om medelålders kvinnor inom socialtjänsten som bestämt sig för att mota potentiella skolmassakrar och bombdåd i grind genom att se till att desillusionerade unga män får mera sex.

För det vet vi ju alla att det är där roten till samhällsproblemen lurar. I de finländska kvinnornas ovilja att ge. Och snålar man med sexet kan det inte bli annat än katastrof. Det förstår ni väl?

Starka kvinnor på oväntat håll

Om Säälistäjät och Naisen nimi i likhet med öppningsfilmen Vera Drake ( i regi av huvudgästen Mike Leigh) har uttalade kvinnoteman så återfinner man denna första dag starka kvinnor även på oväntat håll.

Vem hade t ex trott att Peter von Baghs kultfilm Greven (1970) skulle få en att tänka på starka kvinnor? Filmen om "sol och våraren" Pentti Ylermi Lindgren handlar ju i allra högsta grad om en aktiv man som erövrar idel passiva kvinnor.

Eller gör han? När man ser filmen i det nya cirkustältet på skolgården i Sodankylä framstår han närmast som en clown. En clown som elegant demaskeras av en alltid lika cool Elina Salo.

Och när Kiti Neuvonen som 1970 sjöng filmens ledmotiv 45 år senare stiger fram på scenen för att utan ackompanjemang fylla det stora tältet med säkra toner känner man bara att ... wow! Det här är girlpower. Laddad med livserfarenhet och perspektiv.

Mer om ämnet på Yle Arenan