Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fritt fram att spela utan id-kort i Karleby

Från 2015
Uppdaterad 11.06.2015 10:18.
Spelautomater.
Bildtext Spelautomater.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

En vanlig torsdag eftermiddag i maj gick fyra ungdomar in på ett tjugotal kiosker, matbutiker och bensinstationer i Karleby. De ville köpa lotter eller spela på automater.

Lotter.
Bildtext Lotter i kiosk.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Ungdomarna var en del av ett projekt om penningspel och övervakning av åldersgränsen. Resultatet visar att det oftast var helt fritt fram för dem att spela trots att de saknade id-handlingar.

- Övervakningen var mycket liten. Vi gjorde 76 försök att köpa. I 20 procent av fallen frågade försäljaren efter legitimation, berättar socionomstuderande Jenni Rintala på Yrkeshögskolan Centria som utförde experimentet.

Socionomstuderande Jenni Rintala.
Bildtext Socionomstuderande Jenni Rintala.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Mystery shopping

På ett enda ställe bad försäljaren alla fyra ungdomarna att visa ID-handlingar. Det var Vuokko Koskela i en R-kiosk.

Vuokko Koskela.
Bildtext Vuokko Koskela i R-kiosken. Hon var den enda som bad alla fyra ungdomar om id.
Bild: YLE/Kreeta-Maria Kivioja

- Finns det regler så följer man dem. Det är min princip. Ser någon ung ut så frågar jag, säger Koskela.

Den äldsta hon frågat av var över 30.

- Nuförtiden är det inte så vanligt att minderåriga försöker spela, i stället är det tobaken som har kommit in i bilden. Där får man vara noggrann, säger Koskela.

Sådana här studier kallas mystery shopping. Alla ungdomarna var mellan 18-20 år för att man skulle undvika etiska problem. Men alla såg unga ut och de stylades en aning för att se ännu yngre ut.

Stora butiker frågade inte

Mest frågade försäljarna efter legitimation då ungdomarna ville köpa lotter eller spela på trav, alltså sådant man måste göra i kassan.

Minst frågade man i de större butikerna, i synnerhet vad gäller spelautomaterna.

- Det var tydliga skillnader. Försäljarna på mindre ställen var mer benägna att fråga, säger Rintala.

Borde vara 30 år

För penningspel ska försäljare be om id-kort av personer som ser ut att vara under 25 år. För alkohol är motsvarande ålder 30. Jenni Rintala skulle gärna se samma ålder också för penningspelen.

- Gärna 30 så blir det lättare för försäljarna. Det handlar om förebyggande jobb. Spelberoendet ökar hela tiden och forskning visar att de som blir beroende ofta börjar spela innan de fyller 18, säger Rintala.

Det som överraskade Rintala mest var att flera försäljare beklagade att de hade frågat efter id-kort. Det innebar ju att de inte fick sälja något. Men ingen av de som hade frågat efter legitimation sålde sedan åt ungdomarna.

- Det fanns några som tvekade och övervägda att ändå sälja, men ingen gjorde det. Ingen såg mellan fingrarna, det är positivt.

Studien i Karleby utfördes av Yrkeshögskolan Centria, Institutet för Hälsa och Välfärd (THL) och Karleby stad.

THL utbildade först Jenni Rintala i mystery shopping, och hon berättade i sin tur för de fyra ungdomarna hur de skulle göra.

Ibland gick de runt lite i affären, ibland gick de rakt till spelautomaterna eller lotterna. Ungdomarna gick in skilt, och inte som en grupp.

Få kollar id för penningspel

1:39