Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Undersökning: Rasism så vanligt att ingen reagerar

Från 2015
Uppdaterad 11.06.2015 09:46.
Invandrare spelar fotboll på Norrvalla.
Bildtext Undersökningen visade att det antas att muslimska flickor inte idrottar och därför väljs de sist under skolgymnastiken. Arkivbild.
Bild: Yle/Jukka Tyni

Många unga med invandrarbakgrund i Helsingfors är så vana vid rasism att de inte längre reagerar och anser att det är en normal del av livet. De upplever rasism dagligen.

Det här visar en undersökning som har gjorts i Helsingfors, där unga har intervjuat andra unga som upplevt rasism.

- Ungdomar har överraskats å ena sidan av hur dold rasismen är och å andra sidan hur mycket rasism det förekommer, säger Antti Tarvainen, som varit med i projektet, till Yle Helsinki.

Rasismen kopplas oftast till hudfärg. De unga får bland annat höra att de är duktiga invandrare, trots att de är födda och har bott hela sitt liv i Finland. Det är också vanligt att folk på stan talar engelska med dem och utgår från att de är utlänningar.

Muslimska flickor väljs ofta sist när eleverna väljer lag under skolgymnastiken.

Muslimska flickor väljs sist i skolgymnastiken

Andra exempel som kom fram är att muslimska flickor ofta väljs sist när eleverna väljer lag under skolgymnastiken eftersom många antar att de inte idrottar. Studiehandledarna brukar i sin tur ofta uppmuntra somaliska flickor att bli närvårdare oberoende av vad de själva vill.

Tarvainen säger att tanken bakom inte alltid är rasistisk.

- Inte menar människor något illa med att tala engelska eller att styra de somaliska flickorna till att bli närvårdare. Det kan vara fråga om undermedvetna antaganden, men det är bra att synliggöra dem.

Målet med intervjuundersökningen är att hitta nya metoder att motverka rasism, tillsammans med tjänstemän vid Helsingfors stad.

Ilona Turtola
Yle Uutiset