Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Helt åt skogen: Kajaken tar dig till hjärtat av Skärgårdshavet

Från 2015
Uppdaterad 20.06.2017 14:19.
Kanot i Helt åt skogen
Bild: Yle / Peter Karlberg

Friluftsserien Helt åt skogen är tillbaka och den här gången testar vi kajakpaddling. Följ med när vår reporter Peter Karlberg beger ut sig ut på en kajaktur med Folkhälsans friluftsguide Patrik Berghäll och paddlingsexperten Benjamin Donner.

När jag hämtar upp friluftsguiden Patrik Berghäll går det upp för mig att det nog är närmare tio år sedan jag senast har paddlat kajak. Den tanken försvinner dock väldigt fort när Patrik berättar att vi kommer att bege oss ut i Åbos skärgård med en väldigt rutinerad paddlare i Benjamin Donner. Så är det någon som har svar på alla mina paddlingsfrågor så lär det vara Benjamin.

Det första Benjamin berättar är att många av hans kunder som beställer paddlingsturer via hans företag Aavameri Seakayaking aldrig har paddlat tidigare, men ändå kommer alla tillbaka med ett leende på läpparna.

- Det är inte bara för att de har överlevt, säger han med ett skratt och fortsätter:

- Det här är ett väldigt annorlunda sätt att se skärgården. Många av oss är vana att röra sig med segel- eller motorbåt eller att finnas vid sommarstugestranden, men med en kajak får du ett helt annat perspektiv. Dels ser du saker från en annan höjd, då du sitter långt nere. Och dels kommer man så nära naturen, eftersom man kommer till ställen där man inte vågar röra sig med en båt.

helt åt skogen,
Bildtext Paddlingsexperten Benjamin Donner och Folkhälsans friluftsguide Patrik Berghäll.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Benjamins ord om alla nybörjare gör att jag plötsligt nästan känner jag mig som en rutinerad paddlare. En känsla som tyvärr blåser iväg lika fort som en havsvind när jag börjar fundera på hur man lättast och smidigast ska ta sig in i en kajak utan att få kallt ett morgondopp. Några tips senare sitter jag i en kajak och glider sakta ut från Runsalas strand. Ta inte för långa paddeltag och ha koll på i vilken riktning kajaken är på väg i, är Benjamins råd när han märker att min kajak inte direkt beger sig rakt ut från stranden.

- Med några små tips och lite guidning brukar en sådan här dag bli riktigt bra. Det är sällan människor har problem. Man är ofta lite spänd i början när man testar det här, men det lönar sig att tänka att kajaken är byggd för att fara åt rätt håll. Det som kan kantra är paddlaren själv, men slappnar man av och tar det lugnt så går allting bra, fyller Benjamin på med.

- Men innan man åker iväg ensam rekommenderar jag absolut att man går en kurs, speciellt om man tänker bege sig ut långt bort från någon strand och i kallt vatten. Så här för en njutningsfull dagstur är det bra att lära sig lite manövrering, att få kajaken att vända dit man vill och lite hur man stödjer upp sig i vågor så att man inte kantrar. Sedan är det givetvis bra att veta hur man räddar sig själv och tar sig upp i kajaken på nytt.

helt åt skogen,
Bildtext Stressa aldrig över en farled, utan ta i stället tillfället i akt och njut av vyerna.
Bild: Patrik Berghäll

Med allt det här i ryggen fortsätter vi mot ut mot farleden mot Nådendal, men strax innan farleden får vi ta en vilopaus då två fartyg närmar sig oss från varsitt håll. Det är lätt att köpa Benjamins argument om att ett fartyg är vassare än en kajak och att vi därför bör stanna och ta det lugnt.

Kajakfakta

En kajak är en täckt kanot med en eller flera sittbrunnar.

Kajaken kommer från Nordkalotten, Alaska, Kanada, Grönland och Sibirien, där kajaker har använts för jakt och fiske i tusentals år.

Kajaken framförs och manövreras med en paddel som har två blad, ett i varje ände.

Kajaker tillverkas numera i glasfiberplast och i kolfiber.

Det finns även kajaker med en stomme av trä- eller aluminiumdelar och ett hölje som kan bestå av trä, lin- eller bomullsduk, PVC eller gummi.

Vi lutar oss tillbaka i våra kajaker, solen skiner och vinden svalkar skönt. Här skulle man lugnt kunna sitta resten av dagen och nu inser jag charmen med det här.

Efter pausen tar vi sikte mot ett första landstopp och tar oss in mot land med en åtminstone för mig förvånsvärt hög hastighet utan någon större kraftansträngning.

Väl i land hinner jag inte ens kliva ur min kajak innan jag hör ett rejält vattenplums en bit bort. Under sin väg upp ur kajaken har Patrik ramlat i och jag förstår direkt precis varför det händer. Även mina ben känns nämligen som gummi och bärkraften är lika med noll. Att låren domnar bort visar sig vara ett vanligt fenomen. Jag skyller givetvis på kajaken för så otränad kan jag ju inte vara. En teori som tur är senare visar sig vara helt riktig då ett kajakbyte löser alla mina lårkänningar. Varje kajak är unik och man får testa sig fram flikar Benjamin in med.

Patrik är inte nedslagen på något sätt utan påminner i stället om att sådant här hör till och att det ska vara lite spänning när man paddlar. Han fortsätter med att hylla den här motionsformen.

- Paddla kajak är otroligt avkopplande och efteråt känner man sig som en ny människa. Man kommer till en ny miljö, man får uppleva skärgården och man får höra fåglarna kvittra. Det är en speciell känsla.

- Att röra sig med kajak är ett tyst sätt att röra sig i skärgården och jag gillar just den där tystnaden där du helt kopplar bort allt annat. Jag hoppas på att så många som möjligt testar på kajakpaddling i sommar.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Åboland videoklipp: Kajakskola med Benjamin Donner - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ett lunchstopp senare är vi på väg igen. Tack vare smörgåsar med estniskt älgkött, som Patrik har importerat, och en kopp kaffe kokad på plats, har vi återigen gott om energi. Myspaddlingen längs en kanal mellan Pitkäniemi och Lapila ersätts nu med havspaddling.

Vinden ger sig till känna och plöstligt har jag inte alls samma koll på kajaken. Men även den här gången är det bara att tänka till och ta det lugnt. Lyssnar du på din guide går allt bra och den stora utmaningen blir i stället att genomföra en radiointervju med en västlig vind på 7-8 m/s.

I det här läget är jag också glad att Yles systemkamera fick stanna kvar på stranden. Benjamin håller i min kajak och vi lyckas få in några väl valda ord i min bandare utan att jag tappar något i havet. Inga löneavdrag på grund av förlorad utrustning och bra material till radioinslaget. Vi kan nu med andra ord bara fortsätta att njuta av kajakresan och samtidigt börja bege oss mot målet vid Saaro udde.

helt åt skogen,
Bildtext Tummen upp för kajakpaddling.
Bild: Benjamin Donner

Väl i mål berättar Benjamin att hans företag Aavameri Seakayaking mestadels har internationella kunder. Dagens tur blir också ett tydligt bevis på varför många reser långt för att paddla kajak i Åbo med omnejd. Eller som Benjamin uttrycker det hela.

- Skärgårdshavet är känt över hela världen och kajakpaddling är ett ju ett jättebra sätt att ta del av Skärgårdshavet.

Patriks slutsummering av den här dagen är lika klockren som den är kort och koncis.

- Ut på tur så blir du aldrig sur.

Vår rutt: Vi åkte ut från Runsala från Saaro udde, tog oss över den stora farleden som går till Nådendal. Sedan åkte vi västerut mot Lapila och därefter genom kanalen mellan Pitkäniemi och Lapila och runt den arkipelagen, och sedan tillbaka södra vägen.

Se karta över området

Helt åt skogen är ett samarbete mellan Yle Åboland och Folkhälsans förbund. I serien kommer vi under årets lopp att besöka intressanta friluftsområden i Åboregionen och prova på olika sätt att ta sig fram i varierande terräng.

Ut på tur!

Då är det dags för er att också ta er ut! Besök området vi var till, eller ett annat område i Åboregionen. Tipsa oss om andra fina ställen värda ett besök. Gör det genom att kommentera artikeln och skicka in bilder, radiovega.aboland@yle.fi. Delta också på de sociala medierna, posta bilder på Facebook, Twitter eller Instagram. Tagga oss Yle Åboland på Facebook, @yle_aboland på Twitter och @yleaboland på Instagram och glöm inte att använda hashtaggen #heltåtskogen.

Övriga länkar:

Aavameri Seakayakings webbsida
Folkhälsans webbsida
Patrik Berghälls blogg Kors och Tvärs.