Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

MTV säger upp nästan 100 anställda - personalen uppskakad

Från 2015
Uppdaterad 11.06.2015 16:01.
MTV samarbetsförhandlar och åker på skattesmäll
Bildtext MTV säger upp anställda och åker på skattesmäll.
Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Mediabolaget MTV låter nästan 100 anställda gå och bolaget åker även på en skattesmäll. Samarbetsförhandlingarna vid MTV avslutades på torsdagen.

Vid moderbolaget minskar antalet anställda med 60 personer. Av dem sägs 53 av upp, medan resten av personalminskningen genomförs med pensioneringar. Dessutom minskar produktionsbolaget Mediahub, som producerar MTV:s nyheter, sin personal med 37 anställda. Av dem sägs 28 upp.

Till följd av uppsägningarna minskar MTV:s och Mediahubs sammanlagda personalstyrka med ungefär en fjärdedel. Då samarbetsförhandlingarna inleddes var målet att minska personalen vid MTV och Mediahub med sammanlagt 125 anställda.

Journalistförbundet anser att uppsägningarna vid MTV är olagliga, eftersom det jobb de uppsagda har gjort kommer att fortsätta inom båda bolagen. Facket säger också att det är olyckligt att MTV:s lednings misslyckade satsningar på betal-tv nu går ut över personalen.

Personalen uppskakad och avtrubbad

Huvudförtroendeman Kari Pyrhönen på MTV.
Bildtext Huvudförtoendeman Kari Pyrhönen.
Bild: Yle

Inom de senaste fyra åren har MTV samarbetsförhandlat tre gånger och enligt huvudförtroendeman Kari Pyrhönen har de sista samarbetsförhandlinagrna varit jobbigast av alla.

– Människorna är ganska avtrubbade vid det här laget. Vi är alla uppskakade och resultatet har även orsakat tårar, beskriver Pyrhönen de anställdas känslor.

– När samarbetsförhandlingarna dessutom kom fram till den lösningen att arbetsplikten upphör, så känns det ju ganska tvärt att människorna i dag packar sina saker och lämnar bolaget, fortsätter Pyrhönen.

Enligt den ansvariga utgivaren för nyheterna och Mediahubs vd Merja Ylä-Anttila kommer inte uppsägningarna att påverka nyhetsutbudet.

Merja Ylä-Anttila
Bildtext Ansvariga utgivare Merja Ylä-Anttila.
Bild: Yle

– Tanken är att vi fortsätter med våra nuvarande nyhetsprodukter, alltså nyhetssändningarna klockan 19 och 22 samt nyheterna i radion och på webben.

Enligt Ylä-Anttila kommer nyheternas verksamhetsmodell däremot att förnyas avsevärt.

– I arbetet med nyheterna kommer mångmedialitet och den nya teknologins roll att betonas allt starkare. Mobiljournalistiken kommer avsevärt att ändra på nyhetsarbetet.

Våldsam skattesmäll för MTV

MTV får även en extraräkning på hundratusentals euro av skattemyndigheterna eftersom myndigheten tolkar MTV:s avtal med bolagets underleverantörer på ett annat sätt än MTV. Skattemyndigheterna anser att flera av MTV:s underleverantörer egentligen har varit anställda av bolaget, medan MTV anser att kontrakten har varit underleveransavtal.

Enligt skattemyndigheterna borde MTV ha betalat skatt på ersättningarna som betalades ut till underleverantörerna.

Underleverantörerna har bland annat jobbat med att producera och planera MTV:s program i bolagets utrymmen på arbetstider som MTV fastslagit.

Beslutet baserar sig på skattegranskningen för åren 2010-2011. Kauppalehti var först ute med nyheten.