Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Multifunktionella jaktplan föreslås för flygvapnet

Från 2015
Uppdaterad 11.06.2015 15:44.
Två av flygvapnets F/A-18 C/D Hornet-plan
Bildtext Två av flygvapnets F/A-18 C/D Hornet-plan
Bild: Försvarsmakten

Försvarsministeriets arbetsgrupp föreslår i en preliminär utredning att Finlands Hornet-stridsflygplan ska ersättas av multifunktionella jaktplan som kan användas både som jakt-, attack- och spaningsflygplan.

De nya stridsflygplanen kommer att vara bemannade. Obemannade plan klarar inte av att ersätta Hornet-planen. Behovet av obemannade plan som komplement bedöms senare.

Arbetsgruppen anser att det inte är kostnadseffektivt att förlänga Hornetarnas livscykel. Enligt arbetsgruppens ordförande Lauri Puranen är det förnuftigt att använda Hornetarna i enlighet med de ursprungliga planerna, det vill säga i 30 år från och med anskaffningen år 1992.

Rekorddyr affär

Arbetsgruppen föreslår att anskaffningsprojektet inleds i höst. Anbudsbegäran skickas till potentiella säljare åren 2017-2018. Beslutet att köpa nya stridsflygplan fattas enligt planerna i början av 2020-talet, det vill säga efter den här regeringsperioden.

Enligt Försvarsministeriet kommer det att ta cirka 15 år att ersätta Hornetarna.

Anskaffningen är så stor att man inte kan genomföra den inom ramen för försvarsbudgeten. Projektet kräver enligt Puranen specialfinansiering. Köpet blir Finlands överlägset dyraste vapenaffär någonsin. Affären beräknas gå lös på minst 6 miljarder euro, motsvarande vad ett kärnkraftverk kostar.

Nästa regeringsperiod

Rapporten gavs till försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) i dag. Han säger att det slutliga beslutet om plantyp och anskaffning fattas under följande regeringsperiod.

Diskussion om artikeln