Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fondherrar i Helsingfors är österbottningar

Från 2015
Uppdaterad 12.06.2015 06:26.
Kulturfonden i Björneborg fyllde 90 år.
Bildtext Svenska kulturfonden styrs av österbottningar
Bild: YLE/Anna Kyhä

Vem är det som styr och ställer i Svenskfinland? Att de finlandssvenska fonderna har ett stort inflytande förnekar ingen, och ofta sägs det att det är ”fondherrarna från Helsingfors” som sitter på makten.

I den nu aktuella debatten om de finlandssvenska yrkeshögskolornas framtid har de regionalpolitiska debattvågorna igen gått höga. ”Fondherrarna i söder vill ha allt mera!” lyder en kommentar på Svenska.yle.fi.

Det visar sig ändå att fondherrarna i Helsingfors inte är några helsingforsare. De är i själva verket österbottningar. Det är Österbotten som har makten i åtminstone Svenska kulturfonden.

Tre österbottningar leder fonden

Svenska kulturfondens ledning består nämligen av idel österbottningar. Kulturfondens direktör Leif Jakobsson kommer från Jakobstad, styrelseordförande Stefan Wallin är ursprungligen från Vasa, men numera bosatt i Åbo, och delegationens ordförande Ann-Luise Bertell är teaterchef i Vasa.

leif jakobsson
Bildtext Leif Jakobsson är från Jakobstad.
Bild: YLE/Jonas Sundström
Stefan Wallin i OBS 07.06.12
Bildtext Stefan Wallin är från Vasa.
Bild: Yle

Bara en från Helsingfors i styrelsen

Kulturfondens styrelse har 12 medlemmar. Av dem är endast en från Helsingfors, nämligen Henrik Wolff. Fast han är de facto född i Ekenäs.

Tradition av österbottniskt inflytande

Också om man kastar en blick i backspegeln kan man konstatera att den österbottniska dominansen har varit stor i Svenska kulturfonden. Före duon Wallin och Bertell leddes fonden av Björn Teir och Wivan Nygård-Fagerudd. Teir kommer från Vasa och Nygård-Fagerudd har vuxit upp på Replot i Korsholm.

Björn Teir
Bildtext Björn Teir är från Vasa.
Bild: Yle
Wivan Nygård-Fagerudd
Bildtext Wivan Nygård-Fagerudd är från Korsholm.
Bild: Marica Rosengård 2015
Roger Broo
Bildtext Roger Broo är från Övermark.

Också Roger Broo från Övermark har varit styrelseordförande för fonden. Vid samma tidpunkt var Alice Lillas delegationsordförande. Lillas är numera styrelseordförande för Österbottens förbund för utbildning och kultur (SÖFUK).

Alice Lillas
Bildtext Alice Lillas är från Korsholm.
Bild: Yle/Sonja Rundt

Inte heller direktören från Helsingfors

Leif Jakobsson blev direktör vid Kulturfonden efter ekenäsbon Bernt Arell. Arell tog i sin tur över fonden efter Krister Ståhlberg från Åbo.

Fondherrar från Helsingfors lyser med sin frånvaro åtminstone i Svenska kulturfonden.