Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Slutrökt på krogar i Moskva

Från 2015
Uppdaterad 30.10.2015 11:01.
Plats för rökning, restaurang, Moskva
Bildtext En liten askkoppshylla har rökarna fått vid en Moskvakrog
Bild: Kerstin Kronvall, Yle

Det ser ut som i Helsingfors eller Vasa: rökarna flockas utanför restauranger också i Moskva. Rökförbudet på krogar var den enskilda iakttagelse som överraskade mig mest då jag efter en paus på tio månader var på ett snabbt besök i Moskva. Detta gladde mig, i framtiden kan man gå ut en kväll utan att vara tvungen att tvätta sitt hår och alla kläder då man kommer hem för att inte lukta askkopp.

Europas största stad förändras snabbt, det lärde jag mig redan då jag bodde där. Nu var det ganska många nyheter för mig. Det finns allt flera avgiftsbelagda parkeringsplatser och det verkade som om antalet lastbilar som transporterar bort felparkerade bilar också skulle ha ökat. Sådana lastbilar har nu texten ”Moskva parking”, alltså parkering. Förr stod det ”Tjänsten för omplacering av fordon” på sådana bilar. Jag gillade den gamla texten.

En felparkerad bil transporteras bort i Moskva
Bildtext Felparkering straffar sig
Bild: Kerstin Kronvall, Yle

Den som parkerar fel riskerar alltså att bli tvungen att lösa ut sin bil från parkeringstjänsten. Det är inte bara bökigt utan också rätt dyrt. En taxichaufför påstod att stadens parkeringspersonal ibland placerar ut skyltar som förbjuder parkering på överraskande platser, till och med så att de blir skymda av trädens lövverk. Sedan samlar man in alla bilar längs den gatan och tjänar feta pengar. Den berättelsen kan lika gärna vara sann som falsk.

Den största förändringensom berörde mig direkt på min korta Moskvaresa var tåget. Vilka fina vagnar man har numera! Bekväma, snygga och praktiska. Jag har alltid tyckt om att åka ryska nattåg, nu blev upplevelsen ännu bättre tack vare att kupén var fräsch och väldoftande. Kaffet som serverades var dessutom utmärkt. Om det är något jag verkligen inte saknar är det kaffet man fick på tåget förr. Det var så fasligt att det inte ens förtjänar att beskrivas.

Bland alla förändringar fäste jag mig också vid något som är precis som förr. På järnvägsstationen i Moskva står taxichaufförer och narras. Taxi - inte dyrt, säger de och kräver hutlösa priser. Sedan är de hur trevliga som helst och hjälper en med bagaget. På järnvägsstationen i Helsingfors sitter taxichaufförer i sina bilar och orkar knappt stiga ut och hjälpa att lyfta in bagaget i bilen. Sedan kör för ett fastställt pris och är hur trevliga som helst.

Nästa gång jag åker till Moskva blir besöket längre. Då flyttar jag dit för att jobba som korrespondent. Det är en spännande utmaning.

Möten och människor