Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kungligt bröllopsbestyr i Stockholm

Uppdaterad 13.06.2015 08:39.
Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist.

I Stockholm pågår förberedelserna för lördagens kungliga bröllop för fullt. En del av staden ska spärras av för den kungliga kortegen och det finns också de som passar på att dra nytta av bröllopsyran.

- Många restauranger som har utsikt mot kortegevägen har speciella bröllopspaket, så man får sitta i fönstret från klockan 13 om man lovar att man köper någonting att äta och dricka, observerar Claes-Johan Larsson, journalist och expert på kungahuset.

Prins Carl Philip och Sofia Hellqvists bröllop blir det tredje kungliga bröllopet i Sverige på fem år. Orkar folket ännu stå vid vägkanten och vinka eller börjar man vara bröllopsmätt?

- Det tror jag inte, snarare vet ju folk om att det här blir det sista kungliga bröllopet på ett tag. Nästa år fyller kungen 70 år och så småningom kommer det ju antagligen att ordnas ett kungligt dop, men det brukar inte vara lika stort pådrag vid sådana högtider som vid ett bröllop.

Bröllop och förlossning - dålig timing?

Brudgummens syster, prinsessan Madeleine, är i sin tur höggravid, och enligt hovet är datumet för den beräknade födseln ungefär det samma som bröllopsdatumet. Men det ska man inte nödvändigtvis lita på, menar Larsson.

- Förståsigpåare säger att man inte alltid talar full sanning om när en kunglig bebis beräknas komma till världen. Det sägs att man brukar lägga den officiella beräknade nedkomsten antingen sex veckor före eller efter det egentliga datumet för att kunna få slippa all hets. Om man är sanningsenlig belägras ofta BB av pressen.

Prinsessan Leonores dop
Bildtext Tänk om lilla Leonore blir storasyster mitt under bröllopet?

Det händer ju ofta att föräldrar som låter döpa sitt barn passar på att vigas vid samma tillfälle när släkten ändå är församlad, så det kunde ju vara rätt praktiskt med en kollision...

- Ja, i och för sig, alla är ju församlade i Stockholm och de privata våningarna på slottet ligger ju nära Vita havet där bröllopet pågår, så det kanske skulle vara praktiskt för Madeleine att kila iväg dit för förlossning samma kväll, skämtar Larsson.

Prinsessor med bagage

På lördag blir också Sofia Hellqvist prinsessa. Hennes förflutna som lättklädd fotomodell och deltagare i dokusåpor fick tidigare en och annan att rynka på näsan. Kan man vara prinsessa med en tatuering på ryggen, hujedamig? Men Claes-Johan Larsson tycker att kontroversen har avtynat.

- Jag tror de flesta har vant sig vid tanken på Sofia som prinsessa. Jag tycker att jag allt oftare får höra att man tycker det är skönt att en vanlig dödlig kan bli prinsessa, precis som i en saga.

I Norge hanterade man en motsvarande situation på ett snyggt sätt, menar Larsson. Då kronprins Haakon skulle gifta sig med Mette-Marit år 2001 tacklade hovet ryktena om den blivande brudens vilda förflutna genom att kalla till presskonferens.

Bildtext Också kronprinsessan Mette-Marit var skandalomsusad då det begav sig

- Det gick rykten om att hon tidigare både tagit droger och druckit sig redlös. På presskonferensen bad först kronprins Haakon att alla skulle respektera det som sades. Därefter tog Mette-Marit till orda, berättade att det fanns sådant i hennes förflutna som hon ångrade i dag. Hon sa att hon ändå hade lärt sig någonting av det skedda, grät en skvätt och sade att hon var beredd att tala om sakerna nu, men sedan aldrig mera ville göra det. Det var ett snyggt sätt att dra ett streck över det hela.

Minimalistbröllop eller extra allt

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel gifte sig år 2010, tre år senare var det prinsessan Madeleine och Chris O’Neills tur. Båda prinsessbröllopen var ståtliga tillställningar, hurdant kommer då det här bröllopet att bli? Avskalat, maximerat eller mitt i mellan?

- Mitt i mellan, skulle jag tro, säger Claes-Johan Larsson. Många tror lite felaktigt att en prins skulle ha en lite enklare tillställning än prinsessor, men går man enligt tronföljden så står ju faktiskt prins Carl Philip som tredje i tur – efter kronprinsessan Victoria och lilla Estelle – det vill säga före prinsessan Madeleine. Han var ju till och med kronprins av Sverige en kort tid då han föddes.

De nygifta visade upp sig för folket
Bildtext Kronprinsessan Victoria och prins Daniel gifte sig 2010

Det är inte bara arrangemangen som sätter tonen för bröllopet, utan också vilka gäster som väljer att tacka ja till inbjudan.

- Ryktesvägen har jag hört att flera kungliga gäster kommer att närvara vid bröllopet, bland annat det snålt gästande brittiska kungahuset kommer att representeras av prins Edward och hans hustru Sophie, berättar Larsson.

Mycket kring arrangemangen hålls hemligt in i det sista. Men då det gäller maten kan Larsson dra en del slutsatser på förhand.

- Prins Carl Philip har tagit över många av de officiella uppgifter som kungens framlidne farbror prins Bertil hade hand om under sin livstid. Bland annat den stora internationella tävlingen Bocuse d’Or som anses vara en av världens finaste kocktävlingar, där prins Carl Philip har ingått i den svenska delegationen flera gånger. Så i teamet som har hand om maten på bröllopet ingår bland annat Mathias Dahlgren, en av Sveriges bästa kockar internationellt sett.

Några små prinsar och prinsessor, tack

Massmedialt är bröllopet ett stort evenemang. Och som sagt lär det ska bli det sista kungliga bröllopet i Sverige på en tid.

- Ja, om man inte gör som i Storbritannien och skiljer sig och gifter om sig förstås. Men nu förväntas ju Carl Philip och Sofia få barn så småningom, många väntar också otåligt på att kronprinsessan ska få flera barn. Och i så fall blir det kanske nya bröllop om en 18-19 år, resonerar Claes-Johan Larsson.

Följ med bröllopet i Yle Fem lördagen den 13 juni från och med klockan 15.30. Själva vigselakten i Storkyrkan inleds klockan 17.30 finsk tid. .