Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Fredrik Karlström: Man hinner göra mycket om man inte sover för länge

Från 2015
Uppdaterad 14.08.2015 15:36.
Fredrik Karlström är en av Vegas sommarpratare 2015
Bild: YLE/ Tiina Grönroos

Fredrik Karlström

Programmet är inte längre tillgängligt

Livet är kort och långt på samma gång. Ålands näringsminister Fredrik Karlström vill inspirera oss att göra mer än vi tror vi klarar av. Själv är han utbildad helikopter- och flygplanspilot, har jobbat som chef på en radiostation, vd på ett flygbolag, startat upp, ägt och äger en handfull olika företag, hoppat fallskärm, tagit dykcerifikat, gått en boxningsmatch och bott några år i USA. Bland annat.

Fredrik Karlströms uppmaning att våga utmana sig själv kan låta som en kliché och hans 42-åriga liv som en enda lång framgångssaga. Men sanningen är att Fredrik gick på en ordentlig käftsmäll för ett par år sedan. En knockout som han inte ännu återhämtat sig från.

I sitt sommarprat berättar Fredrik Karlström nämligen om sin 40-årsdag och ett halvmaraton som slutade i en kollaps. Efter några skräckfyllda minuter och timmar av ångest när Fredrik trodde att han skulle bli förlamad och okontaktbar, beslöt han sig för att stiga upp ur sjukhussängen och fortsätta som om inget hade hänt.

Det här beslutet känner han ännu av. Idag tar han sömnmedicin för att kunna sova.

I och med att detta sommarprat sänds meddelar jag offentligt att jag inte ställer upp i lagtingsvalet 2015

Trots det vill Fredrik uppmuntra alla att våga pröva sina vingar för att se hur långt de bär. För Fredriks del har det inneburit många spännande äventyr.

Kakförsäljaren Fredrik

Fredrik Karlström har varit näringsminister i Ålands landskapsregering sedan han i valet i slutet av år 2011 fick mest röster av alla i sitt parti. Men det första jobbet var att sälja kakor.

Fredrik, som ville studera i Sverige, i stället för att börja på Ålands yrkesskola, märkte till sin förskräckelse att han inte skulle få något studiestöd. Hans pappa, som satt i direktionen för yrkesskolan, hade gjort klart för Fredrik att han skulle vara tvungen att ta ansvar för sin ekonomi om han valde Sverige. I stället för att skrinlägga planerna på att gå i skola i Uppsala, beslöt sig den unge Fredrik för att börja knacka dörr och sälja kakor till svenska folket. Kakorna köpte han billigt när han kom hem till Åland och tog dem till Sverige i två stora ishockeyväskor.

Kakorna blev en succé, i synnerhet bland de "40-årga gamla tanterna" som var hemma med sina barn. Till motsträviga sura gubbar sålde Fredrik tubsockor. Dörrknackandet finansierade de tre åren i Uppsala med lägenhet, mat, kläder, busskort och nöjen.

- Innan studenten hade jag även köpt en bil och var på väg att köpa min andra motorcykel.

- Mitt dörrknackande lärde mig mycket mer än att sälja. Det lärde mig frimodighet, att en glad människa lättare får kontakt med nya människor, att det som i början kan kännas jobbigt och tungt kan bli riktigt bra.

Jag förstod inte grejen med semester och tyckte inte om att sova länge

- Dörrknackning är i mitt tycke helt klart världens bästa försäljningsskola och borde vara ett obligatoriskt ämne i alla handelsskolor, kanske även i alla andra skolor. Det mesta vi gör handlar om någon sorts försäljning och att ta kontakt med andra människor.

Arbetsnarkomanen Fredrik

Det här att jobba är något Fredrik alltid tyckt om att göra. Efter studenten hjälpte han sin pappa på plåtverkstaden, han sålde flygfoton över folks hem och han jobbade som diskjockey på några av Mariehamns restauranger och nattkubbar.

- Jag älskade att jobba, tyckte helgerna var slöseri med tid och förstod inte varför man skulle behöva vara ledig. Jag förstod inte grejen med semester och tyckte inte om att sova länge.

Fredrik Karlström ägnar en del av sitt sommarprat åt USA, där han utbildade sig till helikopterpilot, tog flygplanslicens och instrumentbehörighet till bägge. Däremot fick han inte jobb som helikopterpilot på Åland, något han hade fått löfte om av Anders Wiklöf och som han länge var sur över.

- I efterskott har jag tänkt att mitt liv skulle kanske sett annorlunda ut om jag skulle fått jobbet. I stället halkade jag in på jobbet som stationschef på en kommersiell radiostation, något jag hade bekantat mig med redan under åren i USA.

Förutom jobbet på radiostationen har Fredrik också kallats in som vd för ett flygbolag, han har startat flera företag, byggt hus, några stora affärsfastigheter och så blev han ju näringsminister i Ålands landskapsregering.

Politikern Fredrik

- Jag ställde upp för första gången i valet till Ålands lagting 1999. Fyra år senare ställde jag upp igen och kom in på eget mandat. Sedan dess har jag nästan fördubblat mitt väljarunderstöd vid varje val.

Vid valet 2011 fick Fredrik mest röster av alla i sitt parti, femte mest röster av alla drygt 250 uppställda kandidater.

- Får man ett så stort förtroende utan att vara ordförande för ett parti så är det inget man kan nonchalera och demokrati är något jag tar allvarligt på.

Fredrik var tvungen att sluta göra det han älskade mest i världen, det vill säga sluta jobba heltid på radiostationen, sluta bygga hus, sluta starta företag och inte sätta igång nya projekt. Fredrik blev näringsminister.

- Mitt tyngsta jobb någonsin, men det visste jag inte då.

Jobbet som näringsminister har inneburit att Fredrik bär ansvaret över arbetslösheten, jordbrukspolitiken, turismen, fisket, jakten och allt som har med näringslivet att göra.

- När arbetet var som intensivast kom en murbräcka från sidan och slog mig av vägen. Jag voltade några varv, men landade på rätt sida. Frågan var, skulle jag fortsätta i samma fart eller välja en annan väg, lyssna på kroppen? Var kollapsen i halvmaraton livets sätt att varna mig, säga åt mig att se upp, tänka om, prioritera annorlunda?

Det kunde gå dygn, ibland veckor innan jag fick någon sömn alls att räkna med

- Jag valde att ruska av mig, sätta mig i förarstolen och köra full fart igen. Just när kollapsen kom skulle Ålands landsbygdsutvecklingsprogram presenteras, ett program som vi jobbat med i över ett år och som hade fått utstå en hel del kritik, men som i mitt tycke var ett bra programförslag.

- Idag är det drygt två år sedan det nya LBU-programmet presenterades. Ett program som utmanar traditioner och innehåller en del förändringar för en målgrupp som kanske inte är den mest förändringsbenägna. De senaste två åren har varit de absolut tyngsta i mitt liv.

Fredrik Karlström berättar i sitt sommarprat om bönder som protesterat och demonstrerat. Han berättar om uttalanden som missförståtts eller som framförts klumpigt.

- Jag kom nämligen aldrig upp till ytan efter kollapsen, men jag gav sken av det. Från att ha sovit mellan fyra och fem timmar per natt de senaste tjugo åren, förlorade jag nattsömnen. Det kunde gå dygn, ibland veckor innan jag fick någon sömn alls att räkna med.

- Jordbrukarkåren hade fått en gemensam fiende i mig. En viss ledarskribent på den ena lokaltidningen tog till sin uppgift att hälla mera bränsle på brasan. Det som störde mig mest var att ingen av de som lät mest hade satt sig in i vad programförslaget för Ålands landsbygdsutveckling betydde.

Överlevaren Fredrik

- I och med att detta sommarprat sänds meddelar jag offentligt att jag inte ställer upp i lagtingsvalet 2015.

- Det går inte att äga företag, sätta dem på paus i fyra år och sitta i regeringen.

- Jag var nära att ge upp för ett år sedan. Jag var helt slut och gick på autopilot. Men jag är bra på att hålla skenet uppe och spela glad. Det är bara några få personer som har vetat hur illa det var.

- Jag som aldrig ätit mediciner har tvingats till kemiska preparat för att alls kunna sova. Nu är jag snart i mål och när jag passerar mållinjen kommer jag att upphöra med sömnpillren. I höst ger jag stafettpinnen över till någon annan.

- Jag ska försöka uppnå några nya mål. Kanske startar jag några nya företag, kanske bygger jag ett nytt hus eller tar de där sånglektonerna jag så gärna skulle vilja ta.

- Framför allt hoppas jag att min familj får vara frisk och att jag kan ställa upp för min fru så som hon har ställt upp för mig de senaste fyra åren.

- Och om allt går åt skogen är det bara att börja om från början. Jag kan alltid börja sälja kakor igen. Men den här gången tänker jag baka kakorna själv.

Bland annat den här musiken spelar Fredrik Karlström:

Fredrik Karlström sommarpratar i Yle Radio Vega den 23 juni kl 10.05 och 18.03. Du kan också lyssna på hans sommarprat via Yle Arenan.

Här hittar du en lista på alla Vegas sommarpratare 2015.

Fredrik Karlström

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan