Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu kan allt fler besiktiga bilen på landsbygden

Från 2015
Uppdaterad 15.06.2015 06:10.
2 min

Det blir allt vanligare att bilverkstäder erbjuder besiktning. I Korsnäs har Molpeborna fått betydligt närmare än tidigare sedan en verkstad öppnade besiktning.

Av landets omkring 330 besiktningsstationer fungerar 9 samtidigt som bilverkstäder. Därtill finns ett par besiktningsstationer ute på landsbygden som inte har bilverkstad i samma hus.

- Vi behövde bygga en testlinje för större paketbilar och för att det skulle bära sig ekonomiskt började jag fundera på besiktningen. De maskiner som används på testlinjen används också för besiktning, säger verkstadsägare Christian Bergfolk i Molpe, Korsnäs.

Christian Bergfolk
Bildtext Christian Bergfolk

Trots att Bergfolk hade haft tanken i ett par år tog det inte länge från det att han bestämde sig till att besiktningen öppnade. Fyra månader närmare bestämt.

Nytt fenomen

Att kunna besiktiga bilen på landsbygden är ett relativt nytt fenomen. I Lampis i Tavastehus startade en bilverkstad besiktning i mars och samma väg gick alltså en bilverkstad i Molpe, Korsnäs i april.

Ute i Europa är det vanligt att bilverkstäder erbjuder bilbesiktning men det börjar komma igång i Finland först nu. Det har mycket att göra med lagarna.

Besiktningsskylten utanför Bergfolks verkstad i Molpe, Korsnäs

- Det är i regel mindre verkstäder som finns på landsbygden och det är en hel del resurser som krävs för att börja med en sådan här verksamhet. Man måste ha många egna kunder som är säkra för att verksamheten ska bära sig, säger Bergfolk.

Men Bergfolk är nöjd med kundunderlaget de har. Det samma säger besiktningsmannen Peter Kaas som ofta besiktigar 10-15 bilar per dag.

Peter Kaas
Bildtext Besiktningsman Peter Kaas.

- Kunderna är glada att det har kommit lite närmare. De behöver inte köra så lång väg och de tycker det är roligt att det kommer något till landsbygden, säger Kaas.

Före besiktningen blev möjlig i april hade Molpeborna 40 kilometer till närmaste besiktningsstation.

En bilverkstad med besiktning har inte samma rättigheter som en helt fristående besiktningsstation. En bilverkstad med besiktning får inte registrera nya bilar och inte heller sköta ägarbyten.