Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Petter Sandelin: Det är inte mitt fel att du ska dö

Från 2015
Uppdaterad 11.06.2015 18:28.
Ungdomar i skivbutik år 1976
Bildtext Petter Sandelin vill att du deltar i hans skivutmaning.
Bild: Yle/Kalle Kultala

Petter Sandelin startade en skivutmaning i januari. Resultatet förvånade honom.

Anta utmaningen

  • Lyssna på en skiva.
  • Inga låtbyten och inga distraktioner.
  • Instagramma med taggen #pettersskivutmaning. Jag heter pettersandelin på Instagram. Tagga gärna.

I januari, när årtalet 2015 ännu kändes ovant på tungan, startade jag en skivutmaning. Jag tänkte mig utmaningen ungefär som ett nyårslöfte, men kravlöst avslappnad. Petters skivutmaning gick ut på att jag lyssnade på fullängdsskivor, utan avbrott eller distraktioner. Det var förbjudet att kolla Twitter och jag fick under inga omständigheter byta låt.

Helt enkelt: Placera ditt arsle i en stol och lyssna på en skiva.

Jag bjöd in alla som ville delta under taggen #pettersskivutmaning. Det är fortfarande fritt fram att delta. Du kan börja idag.

Varför klarar vi inte av att lyssna på skivor längre?

Ganska snabbt började folk höra av sig. Det visade sig att jag inte var den enda som kände att jag inte gav nya och gamla skivor tillräckligt med utrymme.

Många var nostalgiska. Minns du hur fodralet till en dyr cd-skiva knakade när man öppnade det för första gången? Minns du känslan av att släppa ner en ospelad lp-skiva på plattan?

Det som förvånade mig var att folk, och jag själv, upplevde en timmes skivlyssning som ett meditativt tillstånd och en oerhörd lyx som fick en på gott humör i flera dagar.

Det finns ju många timmar i ett liv. Varför låtsas vi som om det är brist på dem?

Det finns ju många timmar i ett liv. Varför låtsas vi som om det är brist på dem?

Förr eller senare tar veckan slut och förr eller senare dör vi. Det är inget att stressa upp sig över. Tvärtom. Det är en orsak att slå sig ner i fåtöljen med en skiva.

Ibland har det varit svårt att inte kolla telefonen eller göra något nyttigt. Det finns ju alltid disk eller tvätt man kan hänga. Kanske är det för att man kunde multitaska, men väljer att inte göra det, som det meditativa infinner sig. Man väljer den ineffektiva vägen. Den som blir ett minus i exceltabellerna på regeringskansliet, men som egentligen är ett plus.

Se det här som en hyllning till lättjan.

Peace out.

Se #petterskivutmaning på Instagram.