Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Wasaline tar ombord fler och kör oftare

Från 2015
Wasa Express på väg över Kvarken till Umeå.
Bildtext Wasa Express på väg över Kvarken till Umeå.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Rederiet Wasaline som trafikerar över Kvarken dubblerar antalet avgångar på lördagar och får dessutom in fler resenärer på fartyget.

Fartyget Wasa Express är ursprungligen registrerat för hela 1 600 passagerare, men under de senaste åren har det maximala antalet passagerare varit 800.

- Det här beror på två saker; antalet räddningsbåtar och personalmängden ombord, säger Wasalines vd Peter Ståhlberg.

Redan fullbokade turer

Det ser bra ut nu inför årets högsäsong, och flera avgångar är redan fullbokade. Genom att omregistrera fartyget har man lyckats öka passagerarmängden till 850. Det här är möjligt tack vare en liten utökning av personalstyrkan och tack vare att man lyft ombord ytterligare två räddningsflottar.

Nu är den totala evakueringskapaciteten 1054, alltså betydligt högre än det antal människor som finns ombord. Men det är också vad myndigheterna kräver.

Fyra gånger över Kvarken

Peter Ståhlberg
Bildtext Peter Ståhlberg.
Bild: Yle/Markku Hautala

Dessutom har antalet lördagsavgångar dubblerats. Under sommaren avgår Wasa Express två gånger från Vasa och två gånger från Umeå på lördagarna.

Enligt Peter Ståhlberg är upplevelsen under överfarten nu bättre än tidigare.

- Vi har satsat på a la carte-menyn och så har vi den populära skärgårdsbuffén. Dessutom har vi snofsat upp i baren med nya stolar.

Bara en av fem är rikssvensk

Den stora utmaningen är att få fler svenskar ombord, och kampanjerna är just nu massiva på svenska sidan.

- Powerpark kör reklam på svenska TV4 och dessutom har vi radioreklam tillsammans med Tropiclandia och Wasalandia. Jag tror inte att vi kommer så långt att vi når så långt att vi får lika många rikssvenskar som finländare ombord, men det här kommer säkert att öka andelen svenskar, säger Peter Ståhlberg.

Tidigare har enbart en av fem resenärer varit rikssvensk.