Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Christopher Lee lever för evigt på vita duken

Från 2015
Uppdaterad 11.06.2015 22:37.
Sir Christopher Lee.
Bildtext Sir Christopher Lee på filmfestival i Tjeckien år 2008.

Mitt under den pågående filmfestivalen i Sodankylä nås vi av budet att Christopher Lee gått ur tiden. Och plötsligt hör man hans namn nämnas överallt. I pressrummet, ute på gatan, i biljettkön. Alla vet vem han är.

Det är få förunnat att ha en karriär som sträcker sig över åtta decennier. Få stjärnor har fans vars ålder rör sig mellan sjuttio och sju. Och ännu färre lyckas kombinera popularitet med kredibilitet inom skräck- och fantasygenren under så många decennier som Sir Lee.

Dracula må vara den rollgestalt som de flesta förknippar med den långe britten som dubbades till riddare 2009, men han spelade med i hundratals filmer och TV-produktioner.

Lee var bl.a. skurken i Bondfilmen Man with the Golden Gun och för en yngre publik är han kanske mest känd för rollen som Saruman i Lord of the Rings-filmerna eller Count Dooku i de två senaste Star Wars filmerna.

Det är som greve Dracula som Lee fick sitt stora genombrott 1958 då Hammer Film Production gjorde sina gotiska skräckfilmer, mer kända under titeln "Hammer horror". Lee gjorde en helt ny Dracula än den vi sett tidigare, här kom nämligen en vampyr som var lång, stilig och charmig. Sexig helt enkelt.

Lägg sen ännu till den mörka, klangfulla basrösten och du hade den perfekta greve Dracula.

Mer om ämnet på Yle Arenan